Minister Gatz zet verder in op Mediawijsheid

Minister van Media Sven Gatz maakt 640.000 euro vrij voor de ondersteuning van het Kenniscentrum Mediawijsheid, hét referentiepunt voor mediawijsheid in Vlaanderen. Het biedt onder meer praktijkondersteuning en vorming aan voor iedereen die het internet gebruikt en richt zich ook naar specifieke doelgroepen als ouderen, leerkrachten en ouders.

Zeker nu er heel wat te doen is over fenomenen als “fake news” of online pestgedrag kan het Kenniscentrum tools aanreiken om leerkrachten, ouders en jongeren te leren omgaan met media.


Minister Sven Gatz: “Media evolueren razendsnel, de manier waarop we zelf omgaan met media eveneens. We hadden tien jaar geleden niet gedacht dat we elkaar op de voet zouden volgen van waar ook ter wereld, nieuwe vrienden zouden maken via internationale games, een lief zouden zoeken via een app… achter al die toepassingen schuilen ook privacy issues of worden we geconfronteerd met haatspraak. Het kenniscentrum reikt de nodige tips and tricks aan om iedereen met een kritische blik naar de media te laten kijken.”

Nog deze week organiseerde het Kenniscentrum met de UG en Mediaraven in Gent het jaarlijks Vlaamse Mediawijs Congres, waar o.a. het “Apestaart-jaren onderzoek” werd voorgesteld, een tweejaarlijkse enquête over hoe kinderen en jongeren in Vlaanderen omgaan met digitale media. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat kinderen gemiddeld op hun twaalfde een smartphone krijgen.

In juni volgt nog de lancering van Reclamewijs.be, een nieuwe website over reclamewijsheid met een bijhorende chatbot. Het kenniscentrum werkt dit jaar ook verder aan de uitbouw van Nieuws in de Klas. Dat is een project voor kinderen/jongeren van 10-18 jaar, in samenwerking met verschillende mediaspelers (Vlaamse Nieuwsmedia, Ppress, Media 21, VRT, ...). Het doel is jongeren bewust leren omgaan met nieuws en verschillende soorten nieuwsberichtgeving.

In september start de Mediacoach-opleiding, een opleiding voor leerkrachten, bib-medewerkers en jeugdwerkers over mediawijsheid, in samenwerking met Mediaraven, Linc en Cultuurconnect.

Ook de Schaal van M (van 5/11 tot 12/11) wordt samen met Ketnet opnieuw georganiseerd. Bij die mediawijze wedstrijd worden kinderen van 10 tot 12 jaar bewust gemaakt van de mogelijkheden en risico's van sociale en andere digitale media, net op de leeftijd waarop ze massaal gebruik beginnen te maken van smartphones en chatapps.

Het Kenniscentrum, dat in 2012 werd opgericht, won de jongste jaren aan armslag en belang, zoals ook het maatschappelijk debat over sociale en digitale media. Minister Gatz verhoogde van bij de eerste subsidie-overeenkomst onder zijn bevoegdheid het jaarlijks budget van 450.000 euro naar 600.000. Voor de tweede subsidie-overeenkomst, die loopt tot 2020, komt er jaarlijks nog 40.000 euro bij.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel