Minister Gatz steunt grondige herinrichting Kunstencentrum STUK

Donderdag 18 mei 2017 — Minister van Cultuur Sven Gatz maakt € 2,4 miljoen vrij via het Fonds voor Culturele infrastructuur (Foci) voor de herinrichting van de site van het Leuvense kunstencentrum STUK. Ook de KU Leuven en de Stad Leuven ondersteunen dit meerjarige renovatietraject allebei met 750.000 euro.

STUK is een huis voor dans, beeld en geluid. Het is een populaire plek in Leuven voor jong en oud. Het kunstencentrum organiseert dansvoorstellingen, tentoonstellingen, concerten, films en festivals. Daarnaast geeft STUK ruimte aan kunstenaars om ideeën te ontwikkelen en te creëren en biedt het lezingen, cursussen en workshops aan voor een breed publiek.

Sinds 2002 werkt STUK in een gebouw dat gerenoveerd werd door architect Willem Jan Neutelings. Sindsdien kende het Leuvense kunstencentrum een exponentiële groei: jaarlijks heeft STUK meer dan 100.000 bezoekers voor zijn activiteiten. Ongeveer 150 professionele kunstenaars werken één of meerdere weken in het complex. Daarnaast trekt STUK jaarlijks honderdduizenden bezoekers voor gastvoorstellingen, café-bezoeken, colleges en andere gelegenheden. STUK is voor Leuven, de universiteit en de regio een belangrijke artistieke plek met een groot maatschappelijke belang.

De hele site heeft een oppervlakte van 10.000 m². De kracht van de infrastructuur zit in een unieke combinatie van nieuwbouw en renovatie rond een sterk centraal idee: STUK is een stad-in-de-stad. Maar na meer dan 15 jaren intensief gebruik zijn elementen van (oude) bouwdelen in slechte staat en moeten ze dringend vervangen of hersteld worden.  De enorme groei van het publiek verhoogt bovendien de druk op het gebouw, waardoor een nieuwe, grondige renovatie dringend is.

Volgende werken zullen worden aangevat:

  • Publieksbeleving:  met een slimme herinrichting krijgt het publiek een groter belevingscomfort dankzij  nieuwe vloeren, een opwaardering van de buitenruimtes en nieuwe bestrating, het wegwerken van tochtzones, de herstelling van de tribune in de Soetezaal, een renovatie van het sanitair, ingrepen in het STUKcafé, een verbetering van de toegankelijkheid.
  • Energiezuinigheid: met duurzame isolatie en energiezuinige  technische installaties krijgt STUK een verbeterde  ecologische voetafdruk. Bovendien wordt het stuursysteem voor verwarming en licht gemoderniseerd en worden meer dan 100 ramen en deuren met enkel glas en kieren vervangen. Ook de verlichtingscircuits worden opgesplitst, het waterverbruik van het sanitair wordt zuiniger en de vloeren krijgen isolatie.
  • Veiligheidsmaatregelen:  een duurzaam beleid op lange termijn is een noodzaak. Zo zal de brandcentrale worden vervangen, komt er digitale signalisatie, worden er stabiliteits- en herstellingswerken uitgevoerd, krijgen de gevels een renovatie, wordt de elektriciteit aangepast en de verlichting van de evacuatieroutes verbeterd.

Sven Gatz: “Dit kunstencentrum is een belangrijke plek voor creatie en ontwikkeling van nieuw talent. STUK heeft de afgelopen jaren een sterke evolutie gekend en bereikt vandaag een erg breed publiek. De renovatie van STUK is noodzakelijk om het kunstencentrum verder te laten groeien. Eens de renovatie achter de rug is, zal deze plek zorgen voor nieuwe hedendaagse mogelijkheden voor kunstenaars én publiek.”

Denise Vandevoort, Schepen Cultuur Leuven: “Al bijna 40 jaar is STUK een pionier voor het snel groeiende Leuvense cultuurveld. De stad waardeert de unieke combinatie van een uitgesproken keuze voor innovatie, talentontwikkeling en internationalisering met een brede publiekswerking. Door de herinrichting van de site kan STUK zijn belangrijke rol binnen het Leuvens model continueren èn uitbouwen.”

Prof Katlijn Malfliet, Vicerector Cultuur-, Diversiteits- en Duurzaamheidsbeleid KU Leuven: “De KU Leuven is van bij de start nauw betrokken bij STUK: het kunstencentrum onstond uit de studentenbeweging. Ook vandaag deelt STUK een uitgesproken interesse in onderzoek en experiment binnen een internationaal perspectief met de universiteit. STUK is daarenboven een belangrijke pleisterplaats voor de (internationale) studenten en de hele universitaire gemeenschap. Een slimme verbouwing met bijzondere aandacht voor duurzaamheid is nodig om die rol te blijven waarmaken.”

Steven Vandervelden, directeur STUK: “De ingebruikname van het gebouw in 2002 was al versie 2.0 van STUK. Anderhalf jaar geleden heeft STUK zichzelf inhoudelijk heruitgevonden als ‘Huis voor Dans, Beeld en Geluid’. Het publiek is massaal gevolgd. Nu kan STUK ook met zijn gebouw de stap zetten naar versie 3.0.”

Caféterras © Joeri Thiry, STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid-1
Caféterras © Joeri Thiry, STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid-1
Binnenplein © Joeri Thiry, STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid