Minister Gatz roept kunstenaars en curatoren op voor Biënnale Venetië 2017

Minister van Cultuur Sven Gatz lanceert een open oproep aan kunstenaars en curatoren om Vlaanderen te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten in 2017. ‘We hopen dat onze beste kunstenaars en curatoren met originele projecten komen om Vlaanderen op een van de belangrijkste platformen voor beeldende kunsten ter wereld te laten schitteren’, zegt Gatz.

De 57ste Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten vindt plaats van 13 mei tot 26 november 2017. Dit tweejaarlijks topevenement biedt Vlaanderen een uitgelezen gelegenheid om onze beste beeldende kunst aan internationale professionals, liefhebbers en pers te laten zien.

België beschikt in de Giardini, het centrum van de Biënnale, over een landenpaviljoen dat de Vlaamse Gemeenschap in een beurtrol met de Franse Gemeenschap kan invullen. Daardoor neemt Vlaanderen om de vier jaar een centrale plaats in op dit tweejaarlijks topevenement van de mondiale kunstscène. In 2013 kreeg de Vlaamse kunstenares Berlinde De Bruyckere de gelegenheid om Vlaanderen te vertegenwoordigen.

Voor 2017 wil minister Gatz het anders aanpakken. Voor het eerst organiseert de Cultuurminister een open oproep aan kunstenaars en curatoren.  Van de kandidaten wordt verwacht dat ze de gehele tentoonstelling concipiëren en artistiek realiseren. Dit houdt ook in dat ze acties en activiteiten ondernemen om de internationale uitstraling van Vlaanderen te ondersteunen. Ze moeten verder een doordacht budget opstellen en voorzien in een terugkeertentoonstelling in Vlaanderen na de Biënnale.

De oproep staat open voor kunstenaars en curatoren die wonen en werken in het Vlaams of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die verbonden zijn met het kunstgebeuren binnen de Vlaamse Gemeenschap. Voorstellen kunnen ingediend worden door een samenwerking van een curator en een of meerdere kunstenaars. In uitzonderlijke gevallen kan de curator ook een team van curatoren zijn. De kandidaturen zullen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury.

Sven Gatz: ‘Het is de bedoeling een vertegenwoordiger aan te duiden die reeds internationaal actief is en die dankzij een deelname aan de Biënnale verder internationaal kan doorbreken. We mikken in 2017 op een ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid van 360.000 euro voor de Vlaamse deelname. Dat zal niet volstaan. Van de kandidaten wordt ook verwacht dat ze aanvullende financiering mobiliseren om een spraakmakend project uit te werken.’

Kandidaten kunnen gedetailleerde informatie opvragen over de open oproep via:

http://www.kunstenenerfgoed.be/nl/nieuws

Contacteer ons
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel