Minister Gatz opent Belgisch paviljoen op Architectuurbiënnale Venetië

Van 28 mei tot 27 november vindt in Venetië de vijftiende Architectuurbiënnale plaats. Curator van deze editie is de Chileen Alejandro Aravena. Hij koos als thema ‘Reporting from the front’, geïnspireerd op de sociale woningbouw uit de sloppenwijken. Vlaanderen vaardigt dit jaar BRAVOURE af, een tijdelijke drie-eenheid van het architectenbureau De Vylder Vinck Tailleu, Doorzon interieurarchitecten en de fotograaf Filip Dujardin. Het Belgisch paviljoen werd vandaag door minister van Cultuur Sven Gatz officieel geopend.

Dit jaar is Vlaanderen verantwoordelijk voor de invulling van het Belgisch paviljoen. Voor de Biënnales van Venetië bestaat er een beurtrol tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap. Vlaanderen neemt daarbij om de vier jaar de nationale inzending voor de Biënnale voor architectuur op zich, het jaar daarop gevolgd door de Biënnale voor beeldende kunsten.

‘Bij mijn eerste bezoek aan de Biënnale Architectuur ben ik zeer onder de indruk van van wat er allemaal komt kijken bij een architecturaal creatieproces’, zegt Sven Gatz. ‘Hier in Venetië zie je duidelijk hoe architectuur van de toekomst steeds meer rekening moet houden met waarden als duurzaamheid en energiezuinigheid. Het Belgisch paviljoen laat zien wat Vlaanderen in zijn mars heeft. Het bevat een mooi overzicht van verfijnde en goed uitgedachte creaties.’

BRAVOURE vult het paviljoen in volgens het thema ‘Craft(wo)manship’ met dertien bouwprojecten van toonaangevende Vlaamse architecten. Anders dan het gebruikelijke spektakel op de architectuurbiënnale koos Vlaanderen ervoor vakmanschap en vindingrijkheid in het gebruik van bepaalde bouwelementen tentoon te stellen. Zo wordt van Stéphane Beel (M-museum, Tacktoren, De Singel, Roger-Raveelmuseum) buitenverlichting getoond in de vorm van een waslijn. De projecten worden als een triptiek voorgesteld: een overzichtsfoto, een op ware grote gereconstrueerd element uit het bouwproject en een foto van Filip Dujardin als repliek.

Los van het Belgische paviljoen selecteerde curator Alejandro Aravena nog twee Belgische bureaus voor de overkoepelende expositie in de Arsenale: architectenbureau 51N4E met de TID-toren in Tirana en de ontwerpfirma ORG met het ontwerp voor de slachthuiszone in Kuregem. Deze inzendingen zijn ook meer dan een bezoekje waard. 

Praktische informatie:

De tentoonstelling BRAVOURE in het Belgisch paviljoen loopt zoals de Biënnale van 28 mei tot 27 november. Betrokken architecten zijn Els Claessens en Tania Vandenbussche; Robbrecht en Daem architecten in samenwerking met Arch & Teco; Eagles of Architecture; Philippe Vander Maren – Richard Venlet; De Smet Vermeulen architecten; BURO II & ARCHI+I; Wim Goes Architectuur; OFFICE Kersten Geers David Van Severen; Jo Van Den Berghe – architect; Laura Muyldermans + Atelier Starzak Strebicki; Gijs Van Vaerenbergh; Stéphane Beel Architects; Architectenbureau Bart Dehaene – Sileghem & Partners in samenwerking met Ante Timmermans. 

Contacteer ons
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel