Minister Gatz op culturele handelsmissie naar Japan en China

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz vertrekt zaterdag op culturele handelsmissie naar Japan en China. In zijn kielzog reizen een aantal culturele organisaties, een tiental naar Japan en een tiental naar China. "Het opzet van de reis is de culturele relaties tussen Vlaanderen en Japan en tussen Vlaanderen en China te bevestigen en te versterken" zo laat minister Gatz weten.

De Vlaamse regering onderneemt af en toe economische handelsmissies, maar deze handelsmissie voor cultuur (25/11-1/12) is de eerste in zijn soort. De hoofdsteden Tokio en Peking staan op het menu. Meer dan twintig organisaties kunnen in die steden nieuwe contacten leggen of hun al bestaande contacten versterken. Sommige culturele actoren hebben immers al ervaring opgedaan in China of Japan, anderen w illen graag toegang krijgen tot nieuwe culturele mogelijkheden. Elke organisatie krijgt van de Vlaamse Overheid een gedeeltelijke tegemoetkoming in de reis- en verblijfskosten. Theaterhuizen Needcompany, Toneelhuis, Kopergietery; literatuurhuis Passa Porta; het audiovisueel productiehuis Geronimo en nog een pak anderen behoren tot de delegatie.

Het programma van de culturele zending is goed gevuld, verschillende culturele sectoren komen aan bod: literatuur, architectuur, theater, muziek,... Schrijfster Annelies Verbeke stelt op het Europese literatuurfestival in Tokio de Japanse vertaling van haar roman Slaap! voor, in Peking is er dan weer aandacht voor een Chinese versie van Jommeke (in strip en film) en nog in de Chinese hoofdstad gaat minister Gatz lesgeven aan Chinese studenten Nederlands. Als lesonderwerp kiest de Vlaamse cultuurminister voor onze stripverhalencultuur. De bedoeling hiervan is de werking "internationale neerlandistiek" van de Taalunie te ondersteunen.

Belangrijk is ook de politieke ontmoeting met de Chinese minister van Cultuur, Luo Shugang. Hij en minister Gatz gaan een nieuw werkprogramma voor Cultuur ondertekenen. Die ondertekening vindt op woensdag 28/11 plaats.

(Bron: Belga) 

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister voor Financiƫn, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid
Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden
Koolstraat 35
1000 Brussel