Minister Gatz op bezoek in Marokko

Op uitnodiging van de Marokkaanse regering brengt minister van Cultuur Sven Gatz samen met Darna, het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis, een werkbezoek aan Marokko. Het bezoek kadert in de Culturele Samenwerking tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko  en de Overeenkomst die  geleid heeft tot de oprichting van Darna, het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis in Brussel.

In het gezelschap van minister Gatz en Darna reizen ook vertegenwoordigers van Vlaamse kunst- en cultuurhuizen, steunpunten en individuele makers uit verschillende disciplines als muziek, film en design mee naar Casablanca en Rabat. Tijdens het werkbezoek willen ze de culturele uitwisseling tussen Vlaanderen en Marokko stimuleren.

Vooral voor de filmsector biedt dit werkbezoek interessante perspectieven.  In het zog van de bekende regisseurs Adil El Arbi en Bilal Fallah (Image, Black, Patser) ontluikt er heel wat Vlaams-Brussels-Marokkaans filmtalent. Deze week gaat bijvoorbeeld “When Arabs Danced” in première, van de Belgisch-Marokkaanse regisseur Jawad Rhalib.

Heel wat Marokkaans-Belgische filmmakers die hun opleiding in Brussel hebben genoten trekken daarna trouwens terug naar Marokko om daar films te maken. Bekende hedendaagse regisseurs als Mourad Boucif (Au delà de Gibraltar, Les hommes d’argile), Brahim Chkiri (Road to Kabul), Mohamed Bouhari (Place Moscou) en Mohamed Amin Benamraoui (Adios Carmen) behaalden hun diploma aan Brusselse filmscholen. Hoewel ze niet zo bekend zijn in België, krijgen zij in Marokko ondersteuning van het Centre Cinématographique Marocain (CCM). Brahim Chkiri richtte bijvoorbeeld samen met Nabil Ayouch (Much Loved, Razzia) het productiehuis “Ali’n prod” op, dat uitgroeide tot één van de grootste hedendaagse Marokkaanse productiehuizen. Naast films produceert “Ali’n prod” ook talrijke fictiereeksen op televisiezender 2M. 

Vandaag bestaan er al veel contacten tussen België en Marokko op het gebied van cinema, zij het eerder informeel en tussen individuen. Minister Gatz en zijn gezelschap zullen in Marokko proberen om deze contacten te formaliseren en een nauwere samenwerking tot stand te helpen brengen tussen productiehuizen, regisseurs en presentatieplekken zoals cinémazalen en filmfestivals. In het kielzog van de minister reist ook Monir Aït Hamou (acteur uit de De hel van Tanger, Les Barons, Image) mee, die momenteel aan zijn eigen eerste langspeelfilm werkt en daarvoor ondersteuning krijgt van het Vlaams Audiovisueel Fond (VAF). Ook de acteur en scenarioschrijver Mohamed Ouachen en Nadia Agmir, verantwoordelijke promotie en distributie bij Cinéart, reizen mee met Gatz.

Darna lanceert vanaf februari 2019 in samenwerking met Cinéma Palace een maandelijkse ciné-club waar films van Belgisch-Marokkaanse filmmakers de revue zullen passeren.

Sven Gatz: “We hopen in Marokko interessante pistes te kunnen openen om de Vlaams-Marokkaanse samenwerking op een hoger level te brengen, vooral door samenwerkingen op het vlak van de filmsector te formaliseren en stimuleren.”

Mehdi Marechal (Darna): “Vlaanderen en Brussel tellen een omvangrijke Marokkaanse gemeenschap. Onder hen zijn talloze artiesten: filmmakers, muzikanten, beeldend kunstenaars, acteurs, organisatoren… zij verpersoonlijken reeds die nauwe culturele band tussen Vlaanderen en Marokko. Door samen met hen én met belangrijke Vlaams-Brusselse culturele actoren deze reis te maken, bieden we zowel de formele als informele culturele spelers een breder netwerk en ondersteuning en creëren we duurzame onderlinge relaties in Vlaanderen en met Marokko”.

Contacteer ons
Mehdi Marechal Coördinator Darna
Ziggy Vandebriel Communicatiemedewerker Sven Gatz
Mehdi Marechal Coördinator Darna
Ziggy Vandebriel Communicatiemedewerker Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel