Minister Gatz lanceert tweede ronde beurzen vakmanschap

Na het grote succes van vorig jaar maakt minister van Cultuur Sven Gatz opnieuw geld vrij voor beurzen in de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand. Gatz speelt daarmee verder in op de vernieuwde belangstelling voor oude beroepen en traditionele stielen.

Vakmanschap wordt in dit beurzensysteem ook dit jaar weer heel breed opengetrokken: het kan gaan om ambachten of toegepaste kunsten, maar ook om podiumkunsten, vertel-of muzikale tradities, instrumentenbouw, etc.

Vorig jaar kende Gatz voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro de eerste 27 beurzen toe, o.m. voor edelsmeedkunst, borduren, wagensmeedwerk, craftbrewing, porseleinkunst, houten volksspelen, glasschilderkunst, baktechnieken, clown acts, enz. Ook vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals het Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, kwamen aan bod.

Minister Gatz: ‘Vlaanderen is een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’. Meesters en makers zijn in onze contreien al eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Het is belangrijk om dit vakmanschap door te geven aan volgende generaties. Daarom hebben we deze beurzen in het leven geroepen.’

Met het ondersteunen van vakmanschap profileert Vlaanderen zich bovendien internationaal. Unesco roept op tot actie om dit soort erfgoed door te geven, onder de sympathieke vlag van ‘Living Human Treasures’.

Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 15 maart 2019. De beurzen hebben een looptijd van enkele maanden tot maximaal twee jaar. Meer informatie is te vinden op http://www.kunstenenerfgoed.be/nl/beurzen-voor-het-doorgeven-van-vakmanschap-een-meester-leerling-traject

 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel