Limburg krijgt euregionaal hiphopfestival Hip Hub Hooray

Op 29 september vindt in de oudste stad van België een hiphop-festival plaats. Het wordt de apotheose van Hip Hub Hooray, een euregionale culturele samenwerking van en voor jongeren in de Euregio Maas-Rijn. Het project waaraan Vlaanderen, in het kader van het Cultuurplan Limburg, de Franse Gemeenschap, de Nederlandse provincie Limburg, Sabam For Culture en de stad Tongeren meewerken, werd vandaag op een persconferentie in de voormalige Tongerse Ambiorixkazerne voorgesteld.

Het cultureel project voor jongeren mikt op de samenwerking tussen verschillende culturen in de Euregio. De vaststelling dat jongeren met Vlaamse, Nederlandse, Waalse en Duitse achtergronden daar via hiphop nu al op een vanzelfsprekende wijze samenwerken met jongeren van Marokkaanse, Turkse, Afrikaanse of Aziatische origine, vormde het uitgangspunt om zo’n grensoverschrijdende samenwerking op te zetten.

Hiphop is een muziekstroming en subcultuur die ontstond in New York in de jaren zeventig. Muziek maken, mixen, scratchen, breakdancen, skaten, graffiti, street art en natuurlijk rappen stonden en staan centraal. Maar hiphop hield ook de samenleving een spiegel voor vanuit de getto’s van Amerikaanse steden, in een eigen rap-taal die het midden houdt tussen zingend praten en rijmen.

Die hiphopcultuur wordt ook het verbindend element voor het culturele samenwerkingsproject Hip Hub Hooray. Het loopt van Tongeren tot Luik en van Hasselt tot Heerlen. Zelfs Aken wenkt aan de horizon. Het doel is jongeren met verschillende culturele achtergronden uit de deelnemende regio’s samen te brengen vanuit een bottom-up cultuur. 

Hip Hub Hooray voorziet concreet in verschillende ontmoetingsmomenten tussen makers, rappers, producers, street art artiesten, … uit de verschillende hiphop scenes van de Euregio. De jongeren kunnen hun eigen rappers en painters volgen naar een nazomerkamp en het hiphopfestival. De deelnemende jongeren krijgen bovendien een plek binnen de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Tijdens de persconferentie gaven verschillende hiphop-artiesten en -muzikanten als DJ Jewels Jules, skaters Pusch, rappers Graci, Lord, Hardy, painters Soke en collectief La Cabane al een beeld van hun talent.
Hip Hub Hooray wordt gecoördineerd door Guido Wevers en ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap via minister van Cultuur Sven Gatz, door de Franse Gemeenschap via minister van Cultuur Alda Greoli, door de Nederlandse provincie Limburg via cultureel deputé Ger Koopmans, door de stad Tongeren met burgemeester Patrick Dewael en door de stad Luik met de schepenen Michel Firket en Jean-Pierre Hupkens.
Samen met Sabam For Culture zorgen ze voor een eenjarige projectsubsidie van € 360.000. Tongeren doet zijn duit in het zakje door de infrastructuur van de leegstaande Ambiorixkazerne, een schitterende locatie aan het station, ter beschikking te stellen. Dit project voor een euregionale samenwerking binnen de Euregio Maas-Rijn op het terrein van cultuur en jeugd is een primeur.    

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel