Knalgele Kubus blaast Marc Sleenmuseum nieuw leven in

Met De Knalgele Kubus, een broeikas voor projecten van recent afgestudeerde stripauteurs, blaast de Marc Sleen Stichting het museum van de Vlaamse stripgrootmeester in de Brusselse Zandstraat nieuw leven in. De jonge talenten kunnen er in een inspirerende omgeving andere stripfanaten ontmoeten en leren van professionele scenaristen, tekenaars, docenten en uitgevers.

De Knalgele Kubus, een knipoog naar de vele Nero-albums van Marc Sleen die een kleur in de titel dragen, wordt daarmee de eerste stripincubator in ons land en wellicht in Europa: een stimulerende omgeving voor talentrijke beeldverhaalmakers, jonge professionals die inhoudelijk en stilistisch vrij zijn om hun ding te doen in de sfeer en de fantasiewereld van een Vlaamse grootmeester.

De eerste jonge talenten die als artist in residence in De Knalgele Kubus mogen verblijven zijn alumni van de Nederlandstalige LUCA School of Arts, campus Sint-Lukas in Brussel, en het Franstalige Saint-Luc, eveneens in Brussel gevestigd. De laureaten van deze twee hogescholen met een specifieke stripopleiding zullen elk zes maanden lang één dag per week de Knalgele Kubus bemannen. Die periode kan verlengd worden tot een jaar.

Dit zijn de eerste vijf bewoners ‘artists in residence’ van de Knalgele Kubus:

Stephan Louwes (Leuven, 1993), studeerde af aan de LUCA School of Arts in Brussel. Zijn debuut, een verbeterde versie van zijn masterproject 'Limbo, Lux in Tenebris', verscheen in 2019 bij Oogachtend. Hij werkt in de kubus aan de opvolger hiervan.

Karolina Szejda (Ełk, 1995) werd geboren in Polen, maar woont sinds haar zesde in Brussel. In 2019 studeerde ze af aan de LUCA School of Arts in Brussel. Ze maakt illustraties en strips die meestal gebaseerd zijn op haar eigen leven en geeft tekenles aan kinderen. In de kubus werkt ze aan ‘Tram 5’, een verhaal over haar vader en zijn dochter.

Mattias Ysebaert (Vilvoorde, 1995) behaalde zijn diploma Graphic Storytelling aan de LUCA School of Arts in Brussel. ‘Uitzicht met Kamer’, een verhaal over een jonge vrouw, op kot in Brussel, die spoken ziet, is zijn debuutalbum dat in februari 2020 verscheen. In de kubus werkt hij aan ‘Inbreker’, een strip waarin mythologische wezens, uitgestorven dieren en halfnaakte vrouwen elkaar ontmoeten.

Thibau Vande Voorde (Leuven,1995) ‘De Kever en De Koning’, zijn masterproef aan Sint-Lukas in Brussel is een psychologische verkenning van het Belgisch koloniaal verleden. Thibau herwerkt dit verhaal nu met het oog op een albumuitgave.

Eliot Vandenheede (Brussel, 1996), was altijd gefascineerd door mysteries en detectives. Om deze thema’s op een realistische manier in zijn strips te verwerken liep hij stage bij de politie. Eliot studeerde aan Saint-Luc in Brussel.

De Knalgele Kubus is voorlopig enkel digitaal te volgen. Belangstellenden kunnen daarvoor terecht op Instagram (@deknalgelekubus) en Facebook (De-Knalgele-Kubus). Midden september, als de aanpassingen klaar zijn, zal het museum terug toegankelijk zijn voor het grote publiek en kunnen de bezoekers de auteurs live aan het werk zien.

Brussels minister Sven Gatz is een Nerofan van jongs af aan: “Het doet me veel plezier te vernemen dat het Marc Sleen-museum met de nieuwe incubatorformule een nieuw leven tegemoet gaat. Tegelijk wordt Marc Sleens traditie en erfgoed bewaard, want de auteur blijft aanwezig in zijn museum, in zijn atelier in de kelder en tentoonstellingen op de mezzanine van het fraaie gebouw waar in de vorige eeuw de krant Le Peuple was gevestigd. Dit Sleenmuseum geeft mee de historische traditie van Brussel als stripstad gestalte.”

Het Marc Sleenmuseum werkt intussen volop aan de voorbereiding van de viering van de 100ste verjaardag van de in 2016 overleden Marc Sleen, einde 2022. Sleen oogstte vooral roem en bekendheid met zijn vermaarde stripreeks “De Avonturen van Nero & Co”.

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

 

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel