Kijkwijzer verwacht in 2019

De Gemeenschappen vatten onderhandelingen aan om het Nederlandse Kijkwijzersysteem voor de filmkeuring in België concreet te kunnen gebruiken. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz verwacht dat het nieuwe systeem in voege kan treden vanaf 2019.  

Minister Gatz heeft eerder al aangekondigd dat hij samen met de andere Gemeenschappen de Nederlandse Kijkwijzer van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) wil invoeren. Dat systeem komt dan in de plaats van de oude federale wet op de filmkeuring, die dateert van 1920. Na de jongste staatshervorming is dit een bevoegdheid geworden van de drie Gemeenschappen en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel.

Zij beslisten eerder al onder impuls van de Vlaamse Gemeenschap principieel om het Nederlandse Kijkwijzersysteem in te voeren, met pictogrammen over de aard van mogelijke geschiktheid voor minderjarigen (geweld, angstaanjagende situaties, seksuele handelingen, discriminatie, drug- of overmatig alcoholgebruik, grof geweld) en een leeftijdsclassificatie. De drie Gemeenschappen en de GGC kwamen overeen om dit systeem in te voeren voor de bioscopen als aanbevelend systeem. De classificatie zal als informatie meegegeven worden aan de bezoekers van de bioscoop, maar de toegang tot het bijwonen van een vertoning zal niet meer verboden worden aan jongeren

Sven Gatz: “Het systeem van de Kijkwijzer zal nu door de drie Gemeenschappen en de GGC worden aangekocht. We hopen begin volgend jaar de Kijkwijzer ook in ons land te kunnen lanceren. Nieuw is ook dat een Gemeenschap deze Kijkwijzer, nadat die in voege is getreden voor de filmsector, zal kunnen ter beschikking stellen van omroepen of eventuele andere media, wat een bredere toepassing van de Kijkwijzer buiten de bioscopen mogelijk maakt. In Vlaanderen willen we die mogelijkheid alleszins benutten.”
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel