Kasteel Ter Rijst herwint zijn oude glorie

Vlaanderen investeert 5 miljoen euro in herbestemming kasteel naar hedendaagse toerisme- en cultuurplek

De verbouwingen aan het neoclassicistische kasteel in het Park Ter Rijst in Pepingen (Pajottenland) zijn in volle uitvoering. Het kasteel met parkdomein is één van de eigendommen van de Vlaamse Gemeenschap in de Groene Gordel rond Brussel. Met de renovatie en herbestemming komt er een volgende parel aan het snoer van Vlaamse kasteelparken, bossen, rozentuinen en cultuurhuizen. Zoals in Gaasbeek gebeurt de opwaardering van het domein en kasteel in nauwe samenwerking tussen het Agentschap Natuur en Bos en het Departement Cultuur. Ter Rijst wordt met een brasserie en een B&B een toeristische bestemming van hoog niveau. Een deel van het kasteel wordt verbouwd naar een open cultuurhuis met creatie en presentatie. Minister van Omgeving Joke Schauvliege en Minister van Cultuur Sven Gatz hebben de werken vrijdag 1 februari bezocht.

Minister-President Geert Bourgeois: “Vlaanderen hecht grote zorg aan het historisch erfgoed. In de groene Gordel rond Brussel gebeurt dat bovendien op een bijzondere manier. Dankzij een kruisbestuiving van natuur en cultuur en de bijzondere authenticiteit waarmee we gebouwen en parken renoveren, hebben we over de jaren heen in de streek een indrukwekkend netwerk geweven van parken, bossen, cultuur- en recreatieplekken. Groenendaal, de Museumtuin en het Kasteel van Gaasbeek en de rozentuin: het zijn allemaal plekken van internationaal topniveau. Met Ter Rijst voegen we een nieuwe parel toe.”

Agentschap Natuur en Bos en Departement Cultuur investeren gezamenlijk 5,012 miljoen euro in restauratie en herbestemming van het Kasteel Ter Rijst. Het project is een sterke impuls voor de regio Groene Gordel en zal het domein toeristisch en cultureel op de kaart zetten. In het kasteel komt een B&B met 5 kamers en een brasserie. Ook kan je er vergaderen, o.a. in de kapelzaal. In de cultuurvleugel leent de polyvalente zaal zich tot kleine optredens, tentoonstellingen of repetitie- en creatieruimte. De zaal opent op de binnenkoer en sluit aan bij de grote ommuurde tuin. Binnenkoer en ommuurde tuin bieden troeven voor culturele zomeractiviteiten. Bij het bouwprogramma voegen zich ook 5 individuele appartementen voor langverblijf of bewoning.

Minister Schauvliege: “We beheren en bestemmen onze parken en gebouwen heel actief, met grote  aandacht voor hun historische en natuurwaarde en tegelijk met een goede gebruikstoekomst voor ogen. Ter Rijst krijgt een zeer authentieke restauratie waarbij we tegelijk inspelen op verschillende functies. We verliezen de natuurwaarde niet uit het oog: op de zolders van het kasteel huist één van de grootste gekende kolonies baardvleermuizen van Vlaanderen. Wel, in de restauratie behouden ze hun plek en krijgen ze een bevallingskamer.”

De oproep tot concessie voor de B&B met brasserie wordt vandaag gelanceerd door Natuurinvest. Momenteel loopt ook de procedure voor de selectie van de cultuurorganisatie.

Minister Gatz: “We hebben ambitie voor Ter Rijst. Het is een plek die niet onmiddellijk op de gekende looplijnen ligt van de cultuurgebruiker. Maar de unieke ligging, het park, het gebouw, de karaktertrekken van het prachtige Breughelland, en tegelijk de aantrekkelijkheid van de afzondering: het zijn troeven waarmee cultuurmakers aan de slag kunnen om hier een open en sterk cultuurhuis te bouwen. Doorheen de geschiedenis zijn schrijvers, denkers en schilders in deze prachtstreek rust en inspiratie komen zoeken. In het nabijgelegen Herne kwam in het Kartuizersklooster ooit de eerste Bijbelvertaling naar het Nederlands tot stand. Een hedendaags cultuurcentrum met een gerichte uitstraling over Vlaanderen en verder, dat is wat we willen.”
 

Met de € 2,65 miljoen voor Ter Rijst en de € 10,1 miljoen voor de renovaties en een nieuw onthaalgebouw in Gaasbeek krijgt het Pajottenland een stevige cultuurimpuls. Bij een normaal verloop van werken zijn de verbouwingen aan Ter Rijst in juni 2019 rond. Vanaf najaar 2019 kan de B&B dan openen en wordt er naar toe gewerkt om ook de culture werking op gang te trekken.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Helena Polfliet Adjunct-woordvoerder Joke Schauvliege
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Helena Polfliet Adjunct-woordvoerder Joke Schauvliege
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel