Kandidaten Biënnale Venetië 2017 bekend

De recente open oproep van Vlaanderen voor de invulling van het Belgische paviljoen voor de Biënnale van Venetië in 2017 leverde 35 voorstellen op. Daarvan selecteerde de jury vijf kandidaten die een uitgewerkt voorstel indienen en op 4/7/2016 zullen presenteren:  Philippe Van Snick en Wim Waelput, Jan Van Imschoot en Salam Atta Sabri en Luk Lambrecht, Ria Pacquée e.a. en Antony Hudek, Michaël Borremans en Neville Wakefield & Martin Germann Dirk Braeckman en Eva Wittocx 

Na de open oproep van eind april 2016 ontving het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media 35 voorstellen met een visueel concept voor de Biënnale van Venetië voor Beeldende kunsten in 2017. Vijf  waren niet conform aan de vereisten van het reglement en daarom niet ontvankelijk. De jury, bestaande uit kunsthandelaar en designer Axel Vervoordt, voormalig secretaris-generaal Christine Claus van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, kunstenaar Honoré d’O, Marianne Hoet van veilinghuis Christie’s en vormgever Bram Van Den Boogaart/Bramboo beoordeelde 30 dossiers.

Beoordelingscriteria

De jury hanteert als principe een sterk en eenvoudig idee als basis voor de invulling van het landenpaviljoen. De aandachtsspanne tijdens de Biënnale is immers korter dan bij een bezoek aan een galerie of museum. De voorkeur gaat naar een duidelijk beeld, dat de toeschouwer toelaat onmiddellijk in de beleving te stappen, emotioneel te raken en met zich mee naar huis te dragen. De presentatie van Berlinde De Bruyckere in 2013 gold als een mooi voorbeeld van een gelaagd werk, perfect geïntegreerd in het paviljoen en een sterke, verstillende indruk nalatend.

De jury stelt ook eerder een voorstel met een positieve en mooie boodschap voorop, als tegengewicht voor politiek geladen of choquerende kunst met een negatieve boodschap, die op de Biënnale alomtegenwoordig is. Daarnaast is ook de nadruk in het voorstel op nieuw en verfrissend werk van belang, maar in lijn met een consequent oeuvre van de kunstenaar.

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel over de kandidaten: “Als ik de shortlist zie, denk ik dat de jury, vanuit een bepaalde visie, toch heel diverse kunstenaars geselecteerd heeft. Ze beloven allen kwaliteit, maar kunnen dit op vijf heel verschillende manieren invullen. Ik mocht al een paar keer het Belgisch paviljoen bezoeken en sluit me aan bij de jury om te kiezen voor een sterke, eenduidige presentatie die in deze bijzondere architectuur tot zijn recht kan komen,”

Fase 2

Na een aantal discussierondes selecteerde de jury de vijf kandidaten die in een tweede fase een uitgewerkt voorstel indienen en presenteren aan de jury op 4/7/2016.

Achtergrondinformatie

57e Biënnale van Venetië voor Beeldende kunsten van 13 mei tot 26 november 2017

Philippe Van Snick en Wim Waelput
Jan Van Imschoot en Salam Atta Sabri en Luk Lambrecht
Ria Pacquée e.a. en Antony Hudek
Michaël Borremans en Neville Wakefield & Martin Germann
Dirk Braeckman en Eva Wittocx

Contacteer ons
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel