Jommeke begint zestig jaar na "De jacht op een voetbal" aan de jacht op China

De veroveringstocht van China door Jommeke is vorig jaar gestart met de Chinese vertaling van de strips. In een lagere school in Peking gaf productiehuis Geronimo Film donderdag voor het eerst uitleg bij de plannen voor een eerste Jommekefilm. Dat gebeurt in China omdat het verhaal zich niet alleen in België maar ook in China afspeelt en de makers hopen op een Belgisch-Chinese coproductie.

Geronimo reist mee in een delegatie van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Hij is op culturele handelsmissie in Peking. In de Baijiazhuang Elementary School in Peking worden de plannen voor de Jommekefilm uit de doeken gedaan.

"Het startschot voor de film is gegeven", zegt producer Alexander Van Damme. "Het eerste dominosteentje is de steun die we nu van het Vlaams Audiovisueel Fonds gekregen hebben om het scenario te schrijven. Dat steentje moet nu alle andere dominosteentjes, om uiteindelijk tot een film te komen, laten vallen. Maar we gaan stap voor stap. We willen niet te snel gaan. De ambitie is om in 2021 de film uit te brengen. We zitten dan in het 65ste levensjaar van de stripheld."

Jommeke verscheen voor het eerst in november 1965 in Kerk en Leven. Het eerste album, "De jacht op een voetbal", kwam vier jaar later. En zestig jaar later wordt er dus, samen met uitgeverij Ballon Media, aan een Jommekefilm gewerkt.

"We gaan geen animatiefilm maken, maar een liveactionfilm", doet Jasper Moeyaert, zaakvoerder van Geronimo, uit de doeken. Er zullen dus acteurs te zien zijn in Jommekeskleren. Het wordt een Nederlandstalige film. Moeyaert: "Over het scenario dat we nu aan het schrijven zijn, kunnen we nog niet veel kwijt, wel dat het over een dorp gaat in de buurt van Shanghai, dat Jommeke probeert te redden van een gemene overwoekeringsplaag. Het wordt een soort van Vlaamse Indiana Jones."

Bron: Belga

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel