HIER BEN IK, WANT IK BLIJF: De favoriete liefdesverzen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz

Met special guests Lisette Ma Neza en Zwangere Guy

14.02 – 12u30
Vlaams-Nederlands huis deBuren

‘Hier ben ik, want ik blijf’ is een initiatief van deBuren, waarbij jaarlijks iemand wordt uitgenodigd om op Valentijn zijn of haar favoriete liefdespoëzie te komen voordragen. De curator van dienst stel een nieuwe curator aan voor de volgende editie.

Vorig jaar beet Wim Vanseveren, directeur van deBuren, de spits af. Aan het einde van de middag vroeg hij aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz om de fakkel over te nemen.

De minister nodigde voor de gelegenheid twee jonge Brusselse makers uit, die hij vanop een afstand volgt en bijzonder graag aan het werk ziet, om hem op het podium te flankeren met proefjes uit hun eigen repertoire: slam poetry talent Lisette Ma Neza en hiphopartiest Zwangere Guy.

Lisette Ma Neza wist zich als eerste Nederlandse vrouw te kronen als Belgisch Kampioene Poetry slam in oktober 2017. Vervolgens werd ze ook tweede op het EK Poetry slam. Ze woont in Brussel, waar ze filmregie studeert aan LUCA School of Arts. 

Zwangere Guy is een begrip in Brussel en ver daarbuiten. Als Omar G maakt hij deel uit van het Brusselse hiphopcollectief STIKSTOF, maar hij is ook een veelgevraagd solo-artiest. Als hij zelf niet bezig is met muziek maken, geeft hij hiphopworkshops aan jongeren. 

Dat de liefde zich niet hoeft te beperken tot een liefde tussen twee personen, bewijst de minister ook met de rest van zijn keuze. Zijn liefde voor Brussel en bewondering voor makers die verschillende artistieke disciplines in hun werk combineren, vormden de inspiratie voor zijn eigenzinnige selectie, waarvoor hij ook de grens oversteekt, met poëzie van o.a. Hans Teeuwen, Tsead Bruinja en Marieke Rijneveld. De minister zet ook andere nog een aantal Brusselse dichters in de kijker, zoals de Franstalige Laurence Vielle, Paul Bogaert en Willem M. Roggeman. Hij combineert gedichten van onsterfelijk grote namen zoals Hugo Claus, Jacques Brel en zelfs Hugo Matthysen, met poëzie van aanstormend talent, zoals zvan Yousra Benfquih, die in 2017 laureate was van Naft voor Woord en ook deelnam aan de Parijsresidentie van deBuren.

Minister Sven Gatz zal aan het einde van de middag de fakkel doorgeven aan de kersverse Nederlandse minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven, die de uitnodiging al heeft aanvaard en met een gedicht opgedragen aan minister Sven Gatz de middag zal besluiten.

Alle praktische informatie kunt u nalezen op de programmapagina van deBuren: https://www.deburen.eu/programma/4573/hier-ben-ik-want-ik-blijf.

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel