Goedkopere bus naar bivakplaats wegens succes verlengd

Het goedkopere bustarief voor jeugdbewegingen op bivak wordt wegens succes verlengd. Vroeger moesten jeugdbewegingen minstens 200 neertellen voor een extra bus naar de bivakplaats. Dankzij het goedkopere tarief kan het voor amper € 1,30 per reiziger. De rest van de kostprijs wordt bijgepast door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz, die jongeren willen stimuleren om te kiezen voor het openbaar vervoer.

Vlaamse jeugdbewegingen kunnen voor de verplaatsing naar hun zomerse bivakplaats gebruik maken van De Lijn, bijvoorbeeld om van aan het treinstation naar de bivakplaats te reizen. Grote groepen (vanaf 30 personen) kunnen een beroep doen op een ‘versterkingsrit’ die speciaal voor de jeugdbeweging wordt ingelegd bovenop de normale dienstverlening. Vroeger moest een jeugdbeweging wel minstens € 200 neertellen voor die extra bus – een fiks bedrag.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz werkten samen een aantrekkelijker aanbod uit: € 1,30 per reiziger in plaats van minstens € 200. Voor de nieuwe prijs rijdt de bus tot 50 kilometer ver, tot de halte vlakbij de kampplaats. Een eerste proefproject in de zomer van 2017 had meteen succes: in amper 2 maanden (juli en augustus) kozen 286 jeugdverenigingen voor een goedkope busrit naar hun kampplaats. Dat is een pak meer dan in heel 2016, toen in 12 maanden tijd 266 versterkingsritten werden besteld.

Het goedkopere aanbod voor jeugdbewegingen wordt nu wegens succes verlengd. Dat is goed nieuws voor alle jeugdbewegingen die hun bivak van 2018 aan het plannen zijn.

Bovendien krijgen 6 kampplaatsen – die niet in de buurt van een vaste halte liggen – tijdens deze zomervakantie een tijdelijke bushalte. Zo kunnen jeugdgroepen die gebruik maken van deze kampplaatsen genieten van het gemak van het openbaar vervoer. De kampplaatsen werden gekozen in samenspraak met De Ambrassade, de schakel tussen jeugdgroepen en de overheid. Het gaat om Hanenbos (Beersel), de Pannenhoeve (Alveringem), de Berkelhoeve (Vorselaar), jeugdkamp de Maat (Mol), De Winner (Overpelt) en het Woutershof (Kinrooi).

“We willen jongeren verleiden met een aanbod op maat”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts. “Samen met collega Sven Gatz maak ik middelen vrij om de rest van de kostprijs bij te passen. Zo lokken we meer mensen naar het openbaar vervoer. Ik hoop dat de scoutsjongens en chiromeisjes van vandaag de frequente busreizigers van morgen zijn ”.  

“Met het Masterplan Bivakplaatsen willen we jeugdbewegingen zo goed mogelijk ondersteunen bij de organisatie van een kamp”, zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz. “Daar hoort ook een eenvoudige en goedkope verplaatsing bij”.

Jeugdbewegingen moeten wel minstens een maand op voorhand een aanvraag doen, zodat De Lijn zich tijdig kan organiseren. Dat kan vanaf maart. Groepen die hun bivak voor volgende zomer aan het voorbereiden zijn, stippelen dus best zo snel mogelijk hun vervoer uit. Meer informatie is terug te vinden op de website van De Lijn.

Meer info voor jeugdbewegingen:

www.delijn.be/opkamp

Contacteer ons
Jeroen Tibaut Woordvoerder Ben Weyts, Weyts
Peter Dejaegher Raadgever communicatie, Kabinet Gatz
Jeroen Tibaut Woordvoerder Ben Weyts, Weyts
Peter Dejaegher Raadgever communicatie, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel