Gezondheidslabel voor de Brusselse toeristische sector

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en visit.brussels lanceren vandaag een gezondheidslabel. Dat moet de toeristische sector helpen bij de heropstart van zijn activiteiten. Het label werd samen met de internationale certificeringsinstantie SOCOTEC in het leven werd geroepen. Bedoeling is bezoekers uit binnen- en buitenland met een gerust hart te laten gebruikmaken van de toeristische infrastructuur in Brussel.

Het toerisme is bijzonder zwaar getroffen door de COVID-19-crisis. Daarom zette het Brussels Gewest via zijn toeristische operator visit.brussels al heel wat initiatieven op poten voor de sector. Zo is er de grote communicatiecampagne 'No Br_sels without us' en kwam er een aantal steunfondsen. Brussel bevindt zich in een bijzondere internationale concurrentiesituatie met de andere Europese grootsteden. Het is dan ook van uiterst belang dat de vele internationale instellingen in de regio en de miljoenen zakelijke bezoekers in veilige omstandigheden kunnen werken.

Het gewest wil aan deze doelgroepen duidelijk maken dat dit in Brussel kan. Dat gebeurt met een herkenbaar label.

Het label werd uitgewerkt in nauwe samenwerking met de federaties en de partners van de toeristische sector. Het zal worden bijgestuurd volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.

Het gratis 'Brussels Health Safety Label'

Het label slaat op de sectoren toerisme en cultuur. Meer bepaald gaat het om: attracties & musea, toeristische accommodaties, rondleidingen, horeca, venues, evenementen & beurzen. Met dit label wordt de aandacht gevestigd op de algemene verplichte regels voor alle sectoren én op de sectorspecifieke regels. Voor het publiek is het label een herkenbaar teken.  Hierdoor worden bezoekers geïnformeerd en weten ze dat de nodige maatregelen werden genomen om de toeristische locaties in de meest veilige omstandigheden te bezoeken.

“Bedoeling van het “Brussels Health Safety Label” is ervoor te zorgen dat iedereen onze regio met een gerust hart kan bezoeken. Brusselaars en toeristen moeten weten dat ze in veilige omstandigheden gebruik kunnen maken van de Brusselse infrastructuur. Op restaurant gaan, een glas drinken, een museum of toeristische attractie bezoeken of een nacht doorbrengen op hotel. In Brussel kan dat veilig en kwaliteitsvol. De invoering van een gratis en gewaarborgd label moet daarbij helpen. Restaurants, hotels en culturele en toeristische spelers kunnen het label verkrijgen. We doen er alles aan om de heropstart van het toerisme in het Brussels Gewest in de beste omstandigheden te laten verlopen,” aldus minister-president Rudi Vervoort.
Brussels minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor de promotie van Brussel Sven Gatz: “De toeristische sector in Brussel is zwaar getroffen door de coronacrisis. Daarom ondersteunen we deze sector met maatregelen om van Brussel opnieuw een bruisende stad te maken. Met de toekenning van een gezondheidslabel, dat zekerheid geeft over de kwaliteit en de veiligheid van onze toeristische infrastructuur, creëerden we een slim middel om elkeen zorgeloos te laten genieten van de plaatsen die zo bepalend zijn voor onze stad."

Het label in de praktijk

Toeristische partners kunnen het label vanaf vandaag gratis verkrijgen. Aanvragen gebeuren eenvoudig via het daartoe bestemde formulier op de website van visit.brussels. Zodra de aanvraag is aanvaard, ontvangt de partner een certificaat en al het nodige promotiemateriaal (afbeeldingen, affiche, enz.).  Het label zal niet alleen ter plekke zichtbaar zijn maar wordt ook nog eens gepromoot via een communicatiecampagne van visit.brussels.

Om ervoor te zorgen dat het label correct wordt toegepast, zullen de verschillende handelszaken onderworpen worden aan willekeurige controles door de certificeringspartner van visit.brussels, het bedrijf SOCOTEC, al meer dan 20 jaar actief op het gebied van veiligheid. De controles dienen om de correcte toepassing en naleving van de verplichte regels te controleren.

De kandidaturen voor het label zijn geopend.

Meer info over het label:

visit.brussels
Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

Kabinet van minister-president Rudi Vervoort
woordvoerder Nancy Ngoma - +32 477 75 65 82 – nngoma@gov.brussels

visit.brussels
Noémie Wibail, +32 490 49 43 84, n.wibail@visit.brussels

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel