Gatz zet in op diversiteit in jeugdsector en maakt 750.000 euro vrij

Vlaams minister van Jeugd en Brussel Sven Gatz investeert 750.000 euro in projecten die diversiteit in het jeugdwerk stimuleren in Vlaanderen en in Brussel, dat maakte hij vandaag bekend op een persconferentie in de Vaartkapoen in hartje Molenbeek. De minister wil op die manier organisaties stimuleren om samen te werken, elkaar beter te leren kennen en het aanbod voor alle jongeren verbreden. Het kan ook door nieuwe doelgroepen aan te boren of door te experimenteren met nieuwe vormen van jeugdwerk. Minister Gatz voert daarmee aanbevelingen uit van het Burgerkabinet Jeugd dat eerder dit jaar plaatsvond. Daar werd gevraagd meer in te zetten op lokale initiatieven zoals ‘bruggenbouwers’ en ‘straatburgers’ om beter alle jongeren te bereiken. Met het Burgerkabinet Jeugd gaf minister Gatz burgers de gelegenheid mee na te denken over de vraag hoe het jeugdwerk beter kan inspelen op de diversiteit in onze samenleving. Ondanks allerlei inspanningen blijft het moeilijk om ook jongeren van andere origine aansluiting te laten vinden bij ons erg succesvolle jeugdwerk.

Nochtans krijgen jongeren die participeren aan ons jeugdwerk daar spelenderwijs een onschatbare aanvullende vorming die ze hun hele verdere leven meedragen. Ze ontwikkelen competenties zoals engagement, verantwoordelijkheidszin, leiderschap, teamwork, zelfredzaamheid en burgerschap. Bovendien vormt het jeugdwerk voor jongeren die thuis geen Nederlands spreken, een uitermate geschikte plek om op een ongedwongen en speelse manier onze taal te oefenen.

Het Burgerkabinet en ook de Vlaamse Jeugdraad kwam met verschillende voorstellen gaande van positieve beeldvorming en administratieve vereenvoudiging tot het inzetten op bruggenbouwers of sleutelfiguren die jongeren of ouders kunnen, leiden naar het verenigingsleven. De minister nam ze allemaal op in zijn beleidsbrief 2016-2017.  

Volgens Sven Gatz is het tijd dat de verschillende gemeenschappen in Vlaanderen en Brussel die naast elkaar leven, nu ook meer samen dingen doen. Daarom investeert hij respectievelijk 250.000 en 500.000 euro in projecten die inzetten op ‘straatburgerschap’ specifiek in Brussel en ‘lokale bruggenbouwers’ in Vlaanderen en Brussel.

Sven Gatz: “Ik ben het Burgerkabinet en de Vlaamse Jeugdraad dankbaar voor hun interessante input. Nu is het tijd om in actie te schieten en daarom maak ik extra middelen vrij. In de projectoproep rond ‘straatsburgerschap’ in Brussel mikken we voornamelijk op zogenaamde grassroots-projecten, initiatieven die van onderuit ontstaan. Ze dienen jongeren van diverse culturen bij elkaar te brengen om van hun omgeving een fijne plek te maken waar ze zich thuis voelen. De projectoproep rond 'bruggenbouwers' steunt initiatieven die jongeren stimuleren om in hun vrije tijd dingen te doen die getuigen van maatschappelijke betrokkenheid in zowel Vlaanderen als Brussel.”

Minister Gatz hoopt met deze projectoproep enkele vernieuwende en creatieve projecten van start te kunnen laten gaan. Het zou mooi zijn als ze op langere termijn deel kunnen uitmaken van de dagelijkse werking van organisaties. 

Organisaties kunnen tot maart 2017 een dossier indienen. De projecten starten vanaf 1 juni 2017. 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiƫn, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel