Gatz wil Vlaams Journalistiek Fonds

Minister van Media Sven Gatz wil een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) oprichten, vergelijkbaar met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) in Nederland. Naast het coördineren en verdelen van projectsubsidies, zal het fonds ook fungeren als een aanspreekpunt voor alle journalisten, als kennisdelingsplatform van alles wat met nieuws en media te maken heeft en moet ook de samenwerking met Nederland stimuleren

De Vlaamse overheid besteedt jaarlijks zo’n 3,55 miljoen euro aan middelen die de journalistiek ten goede komen. Die middelen zijn momenteel verspreid over verschillende organisaties (bvb. de Vereniging voor Vlaamse Journalisten en de Raad voor de Journalistiek), subsidielijnen (bvb. de oproep voor innovatieve journalistieke projecten of de steun voor werkbeurzen van het Fonds Pascal Decroos) of projecten (bvb. Nieuws in de Klas, Elektronisch Nieuwsarchief en MediAcademie). Minister Gatz stopt dit jaar meer middelen in journalistiek en wil de steun hervormen via de oprichting van een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Voor het nieuw fonds wordt 550.000 euro voorzien, waarvan 500.000 euro voor projectsubsidies. In het najaar zal hiervoor een oproep gelanceerd worden.

Sven Gatz: “Met dat Vlaams Journalistiek Fonds wil ik de Vlaamse journalistiek beter ondersteunen, stimuleren en innoveren. In deze snelle samenleving van sociale en digitale mediaplatformen is het erg belangrijk te blijven investeren in pluriforme en kwalitatieve journalistiek. Want in de massa nieuws die tegenwoordig online permanent gevoed wordt, ook door fake news, moeten onze Vlaamse nieuwsmedia een geloofwaardig kompas kunnen bieden. Het VJF zal samenwerken met het Fonds Pascal Decroos, dat al heel wat expertise heeft in het coördineren van werkbeurzen, en de VVJ, de beroepsvereniging van de Vlaamse actieve journalisten. Bovendien wil ik via dit Fonds de samenwerking stimuleren met de Nederlandse tegenhanger, het SVDJ. De uitdagingen die de nieuwe digitale mediasamenleving aan de journalistiek stelt, zijn in Nederland immers dezelfde als in Vlaanderen.”

Mediaminister Gatz heeft zo’n samenwerking dinsdag tijdens een overleg in Den Haag ook aangekaart bij zijn Nederlandse collega Arie Slob. In de toekomst laat minister Gatz bovendien onderzoeken of het nuttig is dat het VJF samenwerkt met projecten als MediAcademie en Nieuws in de Klas. 

Daarnaast nemen de middelen voor de VVJ dit jaar toe met 50.000 euro tot 408.000 euro. Met de extra middelen bouwt de VVJ het Journalistenloket verder uit. Het Journalistenloket geeft informatie en advies aan iedereen die zijn weg zoekt in de journalistiek. Ook naar het Fonds Pascal Decroos, het fonds voor onderzoeksjournalistiek, gaat dit jaar 110.000 euro extra. De stijging zal ten goede komen aan de werking van het fonds en een verhoging van de toelage voor de werkbeurzen.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister voor Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid
Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden
Koolstraat 35
1000 Brussel