Gatz vertrekt morgen op trektocht met zes jongeren

Morgenochtend 17 augustus om 9.30 u vertrekt minister van Jeugd Sven Gatz in Brussel-Zuid met zes jongeren naar Corsica. Na een busrit naar Charleroi nemen ze daar het vliegtuig richting Ajaccio en reizen ze door naar Bavella. Van daar ondernemen ze een trektocht van zes dagen. Onderweg filosoferen en discussiëren ze over hun toekomstdromen. Over hun avonturen en de gesprekken verschijnt in oktober bij uitgeverij Lannoo een boek.

Amir, Benjamin, Hassan, Jasmien, Leiea, Simon en de minister zullen in het bergachtige binnenland van Corsica een stuk van de GR20 volgen, een legendarisch grote routepad. Vooral jongeren uit heel Europa vinden elkaar daar, ver van alle comfort, op weg met hun rugzak. ’s Avonds verzamelen ze aan de berghutten en bivakplaatsen voor discussies en gesprekken over het leven, over jong zijn, over de samenleving en over de wereld.

De zes jongeren hebben gemeen dat ze actief zijn in het verenigingsleven en/of het jeugdwerk. Verder zijn ze van diverse pluimage: een Iraans-Afghaanse ex-vluchteling uit Oudenaarde, een toneelfreak uit Lier, een van de jongste ondernemers van het land met Irakese roots, een artistieke jeugdhuisbegeleidster uit Brussel, de duivel-doet-al in een Antwerps centrum voor kwetsbare jongeren en een gepassioneerde Chiroleider die leraar wil worden. Samen met de minister bereiden ze zich al maanden voor op dit project.

Sven Gatz: ‘De jeugd van tegenwoordig is de toekomst van morgen, zegt men. Maar die toekomst oogt onzeker: de klimaatopwarming, de crisis van de democratie, de welvaart in Europa, de invloed van nieuwe technologieën op ons toekomstig leven, leren, werken, ontspannen, … Ik wil de mening van jongeren daarover kennen. En nagaan hoe zij zichzelf in die toekomst zien: willen ze vooral geld verdienen en van het leven genieten? Of willen ze zich inzetten voor anderen, voor een betere wereld? Wat zijn hun idealen? Naar wie kijken ze op? Kunnen ze op hun tanden bijten? Dat wil ik te weten komen in de bergen van Corsica. Gestript van hun comfortzone, in de schoonste ruwte van de natuur. Zonder het gebliep van smartphones, de alomtegenwoordigheid van beeldschermen of iets zo voor de hand liggend als elektriciteit en warm water.’

In het groepje, dat zich de Corsicanen noemt, spraken de jongeren de thema’s af waarmee ze na een dag van steile klimpartijen en slopende afdalingen willen discussiëren en filosoferen voor ze in hun slaapzak kruipen. Het verhaal van de avontuurlijke tocht en de toekomstgesprekken zal in het najaar verschijnen bij uitgeverij Lannoo. “SnapWhat minister?” richt zich tot jongeren, jeugdleiders en -werkers, leerkrachten, ouders, politici en alle andere geïnteresseerden. Het boek wil de discussies van Corsica overbrengen naar jeugdhuizen, jongerencafés, klaslokalen, studentenkoten en woonkamers in Vlaanderen.

Media die bij de afreis van Sven Gatz en de Corsicanen naar hun verwachtingen willen peilen, zijn welkom in Brussel-Zuid vanaf 9 u (gelieve even Peter Dejaegher te contacteren, peter.dejaegher@vlaanderen.be, gsm 0478/90.89.57). Rond halftien zoeken Gatz en de Corsicanen een plaatsje op de bus naar Charleroi. Je kan de groep ook volgen via hun Facebookpagina en Instagramaccount. Daar kan je met de deelnemers alvast nader kennismaken.

Contacteer ons
Peter Dejaegher Communicatie, Kabinet Gatz
Peter Dejaegher Communicatie, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel