Gatz stimuleert vernieuwing journalistiek

Woensdag 19 juli 2017 — Minister van Media Sven Gatz investeert dit jaar 300.000 euro in projecten die de journalistiek stimuleren om te vernieuwen. De projecten dienen niet alleen de nieuwsmediasector, maar ook het publiek ten goede te komen. 

Kleine mediabedrijven, vzw’s of zelfstandigen werkzaam in de nieuwsmediasector en middenveldorganisaties in samenwerking met een mediapartner kunnen een aanvraag indienen. De vernieuwing in de projecten kan op uiteenlopende manieren gestalte krijgen: via de journalistieke productiewijze, de datajournalistiek, nieuwe (digitale) verdienmodellen en ondernemerschap, crowdsourcing of de inzet van het publiek in de journalistiek. De nadruk ligt op vernieuwende technologie en niet op inhoud.

Sven Gatz: “Nieuw in 2017 is dat de indiener kiest uit twee soorten projecten: enerzijds projecten die gericht zijn op een breed publiek en anderzijds projecten die gericht zijn naar jongeren of kwetsbare doelgroepen in de samenleving. Beide types projecten kunnen zowel betrekking hebben op mediagebruikers als op mediamakers.”

De steun, die ten hoogste 80 procent van de geraamde kosten van het project uitmaakt, bedraagt maximaal 50.000 euro. De aanvragen worden beoordeeld door het Departement Cultuur, Jeugd & Media.  

De oproep wordt nog eens extra in de kijker gezet op 5 september 2017 tijdens het Mediacongres “Vlaanderen-Nederland: innovaties en markante evoluties” van het Vlaams-Nederlands Huis De Buren. De deadline voor het indienen van een aanvraag is eind september.

Meer informatie kan u terugvinden op de website van het Departement Cultuur, Jeugd & Media: https://cjsm.be/media/

Eva Vanhengel

Woordvoerder Sven Gatz

Kabinet Gatz