Gatz positief over nieuwe richtlijn Audiovisuele Mediadiensten

Vlaams minister van Media Sven Gatz reageert positief op de landing van de AVMD-richtlijn (Audiovisuele Mediadiensten). ‘De richtlijn geeft ons Vlaams medialandschap meer hefbomen en een betere bescherming’, zegt Gatz.

Deze richtlijn moet voor een beter gelijk speelveld (“level playing field”) zorgen bij de aanbieders van audiovisuele media (lineaire en niet-lineaire omroepen) en videoplatformen. Zij zullen meer gelijke regels moeten volgen rond reclame, haatspraak en geweld of bescherming van minderjarigen.

Sven Gatz: ‘Daarnaast voorziet de richtlijn in een kader dat lidstaten zal toelaten om een bijdrage te vragen aan buitenlandse omroepen of giganten als Netflix en Amazon, zoals we dat nu al vragen van Proximus en Telenet. Die bijdrage moet dan dienen om te investeren in lokale producties. In Vlaanderen zijn we momenteel al zo’n regeling aan het uitwerken. De richtlijn verplicht aanbieders van films of series op aanvraag zoals Netflix, ook om in hun aanbod minstens dertig procent Europese producties te tellen.”

Gatz is tevreden over de richtlijn: ‘De AVMD-richtlijn zal ons medialandschap beter wapenen voor de toekomst. We zullen beter en meer kunnen investeren in eigen producties, waarin we erg sterk staan en waar Vlaamse kijkers van houden. En in de concurrentieslag met buitenlandse giganten krijgen onze omroepen een betere bescherming.’   

De publicatie van de AVMD-richtlijn wordt eerder verwacht na de zomer. De EU-lidstaten krijgen dan twee jaar de tijd om hem in eigen regelgeving om te zetten.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel