Gatz kent subsidies jeugdverenigingen 2018-2021 toe

Minister van Jeugd Sven Gatz heeft de verdeling van de subsidies goedgekeurd voor de landelijke jeugdverenigingen (Chiro, Scouts&Gidsen Vlaanderen, Formaat Jeugdhuizen JES, …), de verenigingen die werken rond informatie en participatie (Awel, Mediaraven, Stampmedia …) en de cultuureducatieve verenigingen (zoals Artforum, Larf!, Circus in Beweging, …) voor 2018-2021. De 98 verenigingen die betoelaagd worden, ontvangen samen 30,58 miljoen euro. Dat is 988.000 euro meer dan vorig jaar. 

Alle erkende verenigingen (het landelijk georganiseerd jeugdwerk, de verenigingen informatie en participatie en de cultuureducatieve verenigingen) ontvangen jaarlijks een basissubsidie van 80.000 euro.

Wie meer middelen wil, kan die aanvragen, maar moet die aanvraag motiveren. Voor de periode 2018-2021 vroegen in totaal 79 erkende verenigingen een aanvullende subsidie aan: 57 landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, 10 verenigingen informatie en participatie en 12 cultuureducatieve verenigingen. De aanvragen werden beoordeeld door een adviescommissie en door het departement CJM op onder meer hun bereik, de haalbaarheid, hun gelijkekansenbeleid, de manier waarop verenigingen omgaan met de stedelijke context, enzovoort.

Minister van Jeugd Sven Gatz heeft vandaag beslist de adviezen van de commissie en administratie te volgen.  Daardoor ontvangen 72 verenigingen een aanvullende subsidie voor 2018-2021. Zeven verenigingen behouden hun gewone basissubsidie.

In totaal krijgen de verenigingen 30,58 miljoen euro. Dat is 988.000 euro meer dan vorig jaar. Minister Gatz kende voor het eerst sinds jaren opnieuw een éénmalige index toe van 1,26% aan alle 98 organisaties. Daardoor gaan in totaal 84 organisaties erop vooruit in vergelijking met hun subsidie in 2017.

Minister Gatz: “Ik ben blij dat we een inspanning kunnen doen voor onze jeugdverenigingen. Hun inzet om steeds onze jongeren op een creatieve, leerrijke en plezante manier een onvergetelijke tijd te bezorgen, valt niet te onderschatten. Ik ben me er ook van bewust dat de Vlaamse Jeugdraad daar bovenop nog extra inspanning van me vraagt en wil graag bekijken wat mogelijk is tijdens de komende begrotingsbesprekingen.”

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel