Gatz en Smet bezoeken nieuwe locatie Needcompany en wonen repetitie “Oorlog en Terpentijn” bij

Vlaams minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz en Brussels minister Pascal Smet hebben vandaag een bezoek gebracht aan de nieuwe locatie van de Brusselse kunstenorganisatie Needcompany, MILL,  waarin beide ministers hebben geïnvesteerd. Ze maakten ook gebruik van de gelegenheid om een repetitie bij te wonen van ‘Oorlog en terpentijn’, de theaterbewerking van Stefan Hertmans’ roman die op 7 december in première gaat in Toneelhuis. 

Needcompany is sinds enkele maanden gehuisvest in de Gabrielle Petitstraat in Sint-Jans-Molenbeek, in de voormalige sigarettenfabriek Gosset van art deco-architect Adrien Blomme. Het iconische gebouw beschikt over voldoende ruimte om het kunstenaarshuis dat in 1986 werd opgericht door Jan Lauwers en Grace Ellen Barkey, al zijn activiteiten op het gebied van theater, dans, performance, beeldende kunst, film, … te laten ontplooien. Er zijn bijvoorbeeld meerdere kunstenaarsateliers, een kostuumatelier, een grote repetitieruimte en ook nog atelier- en werkruimte voor het kunstenaarscollectief Kuiperskaai.

Gatz en Smet trokken voor de aanpassingen respectievelijk € 70.000 en € 50.000 uit. Met een eigen inbreng van € 18.000 van Needcompany werd er in totaal voor € 144.000 euro geïnvesteerd.

Sven Gatz: “We zijn blij dat de investeringen in de nieuwe locatie Needcompany eindelijk een oplossing bieden voor het gebrek aan een kwaliteitsvolle repetitieruimte in de stad. Bovendien is er voldoende plaats om de artistieke activiteiten van dit internationaal, meertalig, vernieuwend en multisciplinair gezelschap te ontplooien en ook andere kunstenaars te kunnen ontvangen om er te werken. Niet zelden zijn kunstenaars een katalysator voor economische heropleving van steden. Ze zorgen voor een dynamiek die andere creatieve beroepen aantrekt, en tillen zo een hele wijk als Molenbeek op.”
Minister Pascal Smet is “verheugd dat internationaal gerenommeerde kunstenaars er expliciet voor kiezen om te werken in Molenbeek. Het is een bewuste keuze om hen hierin te ondersteunen, maar ook de vele jonge kunstenaars die op zoek zijn naar ateliers of repetitieruimtes.”
Jan Lauwers van Needcompany verduidelijkt dat “MILL een plek is die volledig in het teken staat van kunst, waar de vraag wordt gesteld wat kunst betekent in de maatschappij en wat het betekent om in deze gemeente te werken. In een internationaal gezelschap is kunst grenzeloos, maar de lokale gemeenschap heeft absoluut zijn invloed.” Lauwers is nu al een tekst aan het schrijven voor een grote productie in 2019, een stuk dat zich helemaal in Molenbeek afspeelt.

‘Oorlog en terpentijn’ wordt mogelijk gemaakt door Toneelhuis en Festival de Marseille. Ook de Provincie West-Vlaanderen zet, in het kader van de Herdenkingen 100 jaar WOI, haar schouders mee onder dit project en grijpt deze kans aan om naast educatieve omkadering ook een internationale tournee te realiseren gelinkt aan WOI.

Contacteer ons
Peter Dejaegher Communicatie, Kabinet Gatz
Peter Dejaegher Communicatie, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel