Frans Masereel Centrum opent nieuw paviljoen

Het Frans Masereel Centrum, de grootste aanbieder van kunstenaarsresidenties in België, opende gisteren een nieuw paviljoen van 420 m². Dat is niet alleen een architecturaal en artistiek imposant complement voor de bestaande koepel, maar sluit ook naadloos aan op de werking en visie van het Centrum voor printkunst en grafisch design.

In Frans Masereel Centrum bezoek je niet zomaar een expo. Je ontdekt er grafische kunst van op de tekentafel, in de doka of bibliotheek tot in de spotlights, van gerenommeerd werk tot works-in-progress. En je wordt er deel van.

Het nieuwe paviljoen breidt dat uit. Zijn niet-hiërarchische, vrij in te vullen machikado-structuur overstijgt de normatieve opdeling tussen kunstenaars en publiek, tussen met machines gevulde ateliers en tentoonstellingsruimtes, tussen product en proces. Net als Andy Warhol dat deed in zijn Factory.

Architecten van dienst: de Japanner Hideyuki Nakayama en Ido Avissar van het Parijse LIST. De bekende Belgische architect-schilder Jean Glibert – vorig jaar werd hij nog door Bozar met een retrospectieve geëerd – zorgt voor de artistieke invulling.

Sven Gatz: Dit paviljoen is niet alleen een prachtig gebouw, dankzij Jean Glibert een kunstwerk op zichzelf. Meer nog: het is het kruispunt waarop de diverse rollen samenkomen die het FMC – een unieke symbiose van galerie, atelier, kenniscentrum en internationale kunstenaarstrekpleister – al 47 jaar speelt. En zo versterkt het elk werkingsonderdeel van Frans Masereel Centrum. Het nieuwe gebouw garandeert een nog uitgebreidere residentiewerking voor kunstenaars, van jong talent – al dan niet nog op de schoolbanken – tot gevestigde waarden, nationaal en internationaal. De nieuwe tentoonstellingsmogelijkheden bieden het FMC een nog grotere uitstraling. En de architectuur stuurt aan op interactie tussen publiek en kunstenaar, vervaagt zelfs die opdeling, en benadrukt daardoor de democratische aard van printkunst zelf. Gedrukte kunst staat al lang sterk in België en is geenszins dood. Met dit nieuwe paviljoen verzekert Frans Masereel Centrum haar toekomst.

Contacteer ons
Sebastian Roth Communicatie Frans Masereel Centrum
Sebastian Roth Communicatie Frans Masereel Centrum
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel