FOYER VZW HELPT MEERTALIGE OUDERS EN KINDEREN OM EEN STERKERE START TE MAKEN OP SCHOOL

FOYER VZW HELPT MEERTALIGE OUDERS EN KINDEREN OM EEN STERKERE START TE MAKEN OP SCHOOL

De Brusselse interculturele organisatie Foyer stelde vandaag Liba Lingua voor, een interactief bordspel dat meertalige ouders en kinderen moet helpen een sterkere start te maken op school. Voor veel kinderen is de eerste schooldag namelijk ook een eerste kennismaking met het Nederlands. Foyer wil met het spel ouders helpen reflecteren over de meertalige opvoeding van hun kind en hen inschakelen als belangrijke motor bij het leren van zowel de thuistaal als het Nederlands. Voor de ontwikkeling van Liba Lingua werkte Foyer samen met HaBilNet, een organisatie die onderzoek naar meertalige ontwikkeling ondersteunt.

Al meer dan vijftig jaar zet Foyer zich in voor een interculturele samenleving met een brede waaier aan activiteiten, waaronder sensibilisering en advies rond meertaligheid. In dat verband ziet de organisatie al jaren hoeveel kinderen met een meertalige achtergrond pas op school te maken krijgen met het Nederlands. Die ontmoeting verloopt dan ook vaak moeizaam. Ouders kunnen hun kinderen hierbij helpen maar hebben daarvoor extra ondersteuning nodig. Foyer lanceert daarom Liba Lingua, een interactief spel dat ouders bewuster wil maken van het belang van het Nederlands, zonder daarbij de thuistaal te vergeten. De balans tussen thuistaal en schooltaal is namelijk van groot belang.

“Bij de ontwikkeling van het spel zijn we uitgegaan van academisch onderzoek dat aantoont dat thuistaal en schooltaal harmonisch samen moeten gaan. Beide talen zijn communicerende vaten die elkaar ondersteunen, en dat willen we in het spel graag benadrukken. We willen vermijden dat ouders stoppen met de thuistaal te spreken, omdat deze van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind, maar tegelijkertijd willen we ouders engageren en meegeven dat zij een belangrijke rol hebben in het leren van de schooltaal en die niet volledig kunnen overlaten aan de school. Het is daarom belangrijk om samen te reflecteren over hoe ouders dit in de praktijk kunnen doen. Liba Lingua helpt daarbij”, aldus Hilde De Smedt, coördinator meertaligheid bij Foyer.

Liba Lingua werd vandaag gelanceerd op een persconferentie in het bijzijn van Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor de promotie van meertaligheid.

“Al lang is Foyer bezig met taal in een multiculturele omgeving, waar meertaligheid troef is. We weten reeds langer dat de thuistaal de basis vormt voor het verdere taalleren. Bij kinderen van 2 tot 6 jaar is deze taal nog in volle ontwikkeling en ouders moeten blijven inzetten op de belangrijke talen binnen de gezinscontext. Dit spel is daartoe een uitstekend hulpmiddel”, aldus minister Sven Gatz.

Ganzenbord met focus op ontwikkeling thuistaal EN schooltaal

De naam Liba Lingua is niet toevallig een samenvoeging van het Hongaarse woord voor ‘gans’ en het Latijnse woord voor ‘taal’. Het spel wordt namelijk gespeeld op een klassiek ganzenbord waaraan 28 kaarten zijn toegevoegd met opdrachten die een groepje ouders samen kunnen uitvoeren. Het kan gaan om actieve opdrachten, maar er zitten ook open vragen en stellingen tussen die in groep worden besproken. Zo staan communicatie en dialoog centraal doorheen het hele spel. ​

De kaarten met opdrachten, vragen en stellingen betreffen allemaal belangrijke thema's i.v.m. meertalige opvoeding. Het is de bedoeling dat het spel wordt aangekocht door scholen of organisaties en dat een professioneel begeleider - zoals een leerkracht - het spel samen met de ouders speelt. De begeleider zorgt voor extra informatie en vestigt de aandacht op de verschillende thema’s. ​ Ouders zullen het spel dus niet alleen spelen: de kracht van Liba Lingua zit namelijk in de dialoog.

“Het spel maakt de balans tussen thuistaal en schooltaal bespreekbaar, maar het brengt vooral ook ouders op een warme manier samen met de school om te streven naar het beste voor hun kind. Nooit eerder zag ik groepen ouders zo spontaan in dialoog gaan met onze leerkrachten om inzichten en ervaringen uit te wisselen. Naast de toegevoegde waarde voor meertalige kinderen, is die kennismaking en start van samenwerking tussen ouders en school voor mij dus de belangrijkste bijkomende troef van Liba Lingua”, aldus Nadia Verdoodt, directrice van De Leertuin te Meise.

Voor zowel scholen als ouders is Liba Lingua een laagdrempelige manier om in te zetten op meertaligheid. Een beknopte handleiding geeft de noodzakelijke inhoudelijke informatie voor de begeleiders. Foyer verwacht dan ook dat het spel populair zal zijn bij scholen. Er werden al 100 exemplaren gemaakt die allemaal tegen juni 2024 verspreid zullen zijn. Het spel zal 35 euro kosten, excl. verzendkosten.

Wetenschappelijk onderbouwd dankzij HaBilNet

Voor de ontwikkeling van Liba Lingua werkte Foyer samen met HaBilNet, een vereniging die academisch onderzoek naar meertalige ontwikkeling ondersteunt en die resultaten vanuit wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar de praktijk. Die samenwerking zorgt ervoor dat het spel wetenschappelijk is onderbouwd. Het spel is uiteindelijk een combinatie geworden van wat het onderzoek aantoont en wat de jarenlange ervaring van Foyer geleerd heeft.

"Foyer verrast al jaren door een creatieve en innovatieve maar vooral ook heel realistische aanpak in het werken met ouders en scholen rond meertalige opvoeding. Het nieuwe Liba Lingua-spel is daar een goed voorbeeld van. De aantrekkelijke vormgeving, de laagdrempelige methode d.m.v. een spel dat in veel culturen gespeeld wordt, en de hoge kwaliteit van de inhoud zijn veelbelovend. Ik wens Foyer van harte proficiat met dit belangrijk initiatief.", aldus Professor Annick De Houwer, directrice van HaBilNet en presidente van de International Association for the Study of Child Language.
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz

 

 

 

Meertaligheid
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel