Er zit muziek in poëzie.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van cultuur Sven Gatz slaan naar aanleiding van Gedichtendag 2017 de handen in elkaar. Kinderen kozen op school hun mooiste gedicht. Muzikant Tom Kestens (Lalalover) zette het winnende gedicht Altijd Overal van Bette Westera op muziek.

 

Op de laatste donderdag van januari vindt traditioneel de Gedichtendag plaats. Ook het onderwijs neemt dan volop deel aan de Gedichtendag. Dat onderwijs en cultuur elkaar versterken toont ook de tweejaarlijkse actie Gouden Poëziemedaille en poëziesterren. Poëziecentrum (cultuur) en CANON Cultuurcel (onderwijs) organiseren sinds 2014 zowel een selectie door een professionele jury als een grootste publieksprijs. Hierbij stemmen meer dan 8000 kinderen in het basisonderwijs voor hun lievelingsgedicht.

Beide opdrachtgevers vroegen aan ‘Lalalover’ Tom Kestens om het winnend gedicht Altijd overal op muziek te zetten. Jan Beddegenoodts maakte de videoclip die vanaf 7.30u vandaag via sociale media wordt verspreid.

Tom Kestens: “Altijd overal is een verscheurend mooi gedicht, dat het onbespreekbare bespreekbaar maakt. Geschreven vanuit het perspectief van een kind, waardoor de lichtheid hard aankomt. Ik heb door de melodie een zekere troost toegevoegd, denk ik.”

Hilde Crevits: ‘Door kinderen mee te laten stemmen voor het mooiste gedicht, verhogen we de interesse voor poëzie op school. Door dit gedicht ook op muziek te zetten, brengen we de poëzie nog dichter in hun leefwereld. We stuurden de 4 mooiste gedichten op een grote poster naar alle basisscholen.’

Sven Gatz: ‘Samen met collega Crevits wil ik jongeren vroeger en meer in contact laten komen met cultuur. Op deze gedichtendag willen we een breed en vooral jong publiek warm maken voor de kracht van woorden. Ook de beelden op de affiches die Mattias De Leeuw erbij heeft gemaakt om het initiatief in de kijker te plaatsen, spreken meteen aan. De song van Tom Kestens laat ons horen hoe universeel de tekst van Bette Westera is.’

Dit initiatief sluit aan op de dynamiek van het actieplan Cultuur en onderwijs: Samen voor meer en beter, waarbij het de ambitie is om elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, mee te laten genieten van cultuur.

De videoclip van het lied: https://www.youtube.com/watch?v=Mc48Ll-xtx0

 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Katrien Rosseel Woordvoerder Hilde Crevits
Poëziecentrum Sieglinde Vanhaezebrouck
CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming), Dirk Terryn,
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Katrien Rosseel Woordvoerder Hilde Crevits
Poëziecentrum Sieglinde Vanhaezebrouck
CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming), Dirk Terryn,
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel