Eerste steenlegging ontmoetingsplaats Lendrik in Neder-Over-Heembeek

VGC-collegeleden Pascal Smet en Bianca Debaets en Vlaams minister Sven Gatz hebben vandaag het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw multifunctioneel project in Neder-Over-Heembeek. Lendrik wordt het nieuwe huis voor het gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard, het lokale dienstencentrum ADO Icarus en de Nederlandstalige bibliotheek. Met deze drie uiteenlopende partners combineert het nieuwe centrum cultuur, welzijn en onderwijs. 

In het nieuwe gebouw komen onder andere een theaterzaal, een bibliotheek, een leeszaal en een sociaal restaurant, gemeenschappelijke tuinen en terrassen. Senioren, cultuurliefhebbers en buurtbewoners komen er samen in een aangename sfeer. Neder-Over-Heembeek krijgt er met Lendrik een bruisend ontmoetingscentrum bij.

Het nieuwe gebouw kost 4,5 miljoen euro en wordt gefinancierd door VGC-collegeleden Pascal Smet, bevoegd voor Cultuur en Bianca Debaets, bevoegd voor Welzijn en Vlaams minister voor Brussel, Sven Gatz. Ook de Stad Brussel en dienstencentrum ADO Icarus dragen middelen bij. Het gebouw wordt eind 2017 opgeleverd.

“Neder-over-heembeek is de afgelopen tien jaar erg veranderd, en heeft plekken als deze nodig om oude en nieuwe Heembekenaren de kans te geven niet naast maar met elkaar te leven. Lendrik kan daar een bijdrage toe leveren, als plek voor ontmoeting tussen generaties en tussen culturen,” zegt Pascal Smet. 

“Lendrik wordt zonder twijfel de nieuwe place to be voor de Heembekenaren. De centrale ligging en het feit dat verschillende diensten samengebracht worden onder één dak zullen van deze plek een echte ontmoetingsplaats maken voor verschillende generaties. Het nieuwe lokaal dienstencentrum zal ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen”, zegt Bianca Debaets.

“In het nieuwbouwproject vermengen zorg en cultuur zich harmonieus. Het project weerspiegelt de ziel van de stad als een snijpunt van talen, ideeën, generaties en functies. Aan die stad wil ik als Vlaams minister bevoegd voor Brussel mijn steentje bijdragen,” zegt Sven Gatz.

HUB-architecten ontwierpen een gebouw dat volledig ten dienste van het multifunctionele zal staan. Heldere en gedeelde ruimtes die makkelijk bereikbaar zijn. Een ruime polyvalente zaal waarvan de achterwand open kan voor openluchtconcerten of filmvoorstellingen. Rondom het gebouw komt een publiek toegankelijke tuin. Een sculptuur van een palmboom op het dak van kunstenaar Peter Rogiers geeft het centrum extra zichtbaarheid in de buurt.

Tijdens de eerstesteenlegging werd trouwens ook de naam van het nieuwe gebouw onthuld. Lendrik werd gekozen uit 187 inzendingen na een participatief project in de buurt. 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Lore Vandoorne Woordvoerster Pascal Smet
Eric Laureys Woordvoerder Bianca Debaets
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Lore Vandoorne Woordvoerster Pascal Smet
Eric Laureys Woordvoerder Bianca Debaets
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel