Doof Vlaanderen in Tokio om eigen expertise te delen en zelf te leren van de Japanners

Op de tweede dag van de culturele handelsmissie van Sven Gatz in Japan was er aandacht voor de vraag hoe doven en slechthorenden kunnen genieten van kunst. Op sommige vlakken staan de Japanners verder, op andere vlakken nemen de Belgen het voortouw. Dat bleek uit de ontmoetingen die er plaatsvonden tussen de twee gemeenschappen.

Naast de cultuurhuizen en artiesten is Doof Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse dovenfederaties in Vlaanderen en Brussel, de ietwat vreemde eend in de bijt in de delegatie van de culturele handelsmissie van Sven Gatz naar Tokio en Peking.

Voor die organisatie was de timing van de missie perfect, zo legt directeur Filip Verstraete uit in gebarentaal.

"In 2020 organiseert Doof Vlaanderen een internationaal dovencultuurfestival en heel graag willen we er Japanse kunstenaars voor uitnodigen. Maar het gaat verder dan dat. Tijdens deze zending bekijken we wat wij beter doen en wat zij. Waar wij verder in staan is in het tolken van voorstellingen. Waar de Japanners het dan weer beter in doen, is het gebruikmaken van nieuwe technologieën."

Zo was er maandagvoormiddag in Tokio een demonstratie van het Pioneer Body Sonic Systeem. Het is een luidsprekertechnologie die aan de hand van trillingen dove en slechthorende mensen kan laten genieten van muziek. Die trillingen worden verwerkt in de omkleding van een stoel of in een kussentje dat de toeschouwer tegen zijn lichaam houdt. Verstraete noemt de uitwisseling van expertise heel verrijkend:

"Het is enorm goed om hier te zijn. Wij hebben de Japanse dovenfederatie ontmoet, het Japanse doventheater dat heel professioneel is, de Nippon foundation die projecten financiert met overheidsgeld en privégeld. Nu al spreek ik van een succes, niet normaal hoe snel je die contacten kan leggen door mekaar hier in Tokio te zien."

Cultuurminister Sven Gatz vindt dat Doof Vlaanderen zeker zijn plaats heeft op deze culturele handelsmissie:

"Vlaanderen staat voor topkunst, zoals we vandaag in Tokio zagen met het werk van Helmut Stallaerts in het Mori Art Museum, maar ook het verenigingsleven en het sociaal-cultureel werk is cruciaal voor onze sector. Het is dan ook belangrijk om niet alleen de usual suspects mee te hebben naar hier."

Dinsdag is het de laatste dag die de culturele handelsmissie in Japan doorbrengt. Woensdag vliegt minister Gatz met een nieuwe groep culturele actoren naar Peking.

(Bron: Belga)

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister voor Financiƫn, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid
Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden
Koolstraat 35
1000 Brussel