Dirk Braeckman naar Biënnale Venetië 2017

Dirk Braeckman zal België vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten in 2017. Het tweejaarlijks evenement biedt Vlaanderen een uitgelezen gelegenheid om onze beste beeldende kunst aan internationale professionals, liefhebbers en pers te laten zien. De komende editie valt de eer te beurt aan de Vlaamse topkunstenaar die samen met curator Eva Wittocx Vlaanderen zal vertegenwoordigen.

De 57ste Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten vindt plaats van 13 mei tot 26 november 2017. België beschikt in de Giardini, het centrum van de Biënnale, over een landenpaviljoen dat de Vlaamse Gemeenschap in een beurtrol met de Franse Gemeenschap kan invullen.

Dirk Braeckman werd door een jury geselecteerd uit een shortlist van vijf. De jury beoordeelde de vijf voorstellen na een mondelinge toelichting van de kunstenaars en de curatoren. Alle vijf voorstellen maakten een zeer sterke indruk niettegenstaande ze vertrokken vanuit een zeer verschillend artistiek oogpunt.

Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx wisten de jury te overtuigen met een sterk persoonlijk verhaal, waarbij het medium fotografie op een unieke manier benaderd wordt. Het experiment van Dirk Braeckman met het proces van de fotografie en de technieken van de donkere kamer geven zijn foto’s een uitzonderlijke picturale kwaliteit. Het werk komt heel authentiek over en heeft een hoge sensualiteit. De opstelling in het Belgisch paviljoen, dat zich hiervoor perfect leent, versterkt het geheel.

Sven Gatz: “Met Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx heeft de jury een uitstekende keuze gemaakt, waarin ik me helemaal kan terugvinden. Ik heb er vertrouwen in dat Dirk Braeckman in Venetië hoge ogen zal gooien. Ik deel de mening van de jury dat die Biënnale voor Braeckman op het goede moment komt om zijn carrière helemaal naar een topniveau te tillen.”

Over Dirk Braeckman

Dirk Braeckman (1958) startte in 1977 de opleiding fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In zijn oeuvre voert Braeckman een onderzoek naar het medium fotografie door beelden te creëren die de traditionele fotografische middelen in vraag stellen.

In zijn analoog fotografisch procedé wijkt Braeckman af van conforme technieken en middelen en hanteert hij in zijn donkere kamer middelen zoals borstels en sponzen om de ontwikkelaar in strepen en vlakken te verspreiden over het papier. Vaak gebruikt hij verscheidene lichtbronnen om het oppervlak verder te bewerken. De vlekken die ontstaan, fungeren als een sluier die de kijker zowel met suggestieve kracht naar zich toe zuigt en hem tegelijkertijd confronteert met het platte vlak. Een concreet gevolg van deze werkwijze is dat elke foto een uniek stuk is en bovendien een bijzondere schilderkunstige dimensie verkrijgt.

Het bronmateriaal voor de experimenten in de donkere kamer loopt sterk uiteen: eigen opnames, herfotograferen van eigen werk, soms ook ‘found footage’.

De kunstenaar is vaak aanwezig in zijn foto’s: de flits van zijn camera verraadt zijn standpunt. De flash kaatst af op het oppervlak en de textuur van de muren, gordijnen, tapijten en lakens. De wazigheid veroorzaakt door de grove korrel en de donkere oppervlakken die opdoemen over de beelden, verschaft het werk een sterk tactiel karakter. De foto’s van Dirk Braeckman zijn nooit dramatisch maar altijd subtiel en suggestief.

Over de tentoonstelling in het paviljoen

Als vertrekpunt voor een reeks nieuwe werken voor de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen wil Dirk Braeckman een aantal recente pistes onderzoeken. De kunstenaar wenst vanuit sterke beelden te vertrekken en tracht een antwoord te bieden op de dagelijkse massaproductie en consumptie van beelden. In de publieke ruimte, op televisie of op het internet worden we overladen met slogans en afbeeldingen die vechten om onze aandacht. Dirk Braeckmans beelden fungeren eerder als stoorzenders in die reguliere beeldenstroom.

Het paviljoen van Dirk Braeckman en Eva Wittocx zal het tegenovergestelde nastreven: verstilling en aandacht voor beelden, visuele ervaringen die ons kijken op scherp stellen, alsof de beelden bewegen of verschuiven.

M - Museum Leuven, waar Eva Wittocx curator en waarnemend directeur is, zal de tentoonstelling op praktisch en organisatorisch vlak begeleiden.

Bio’s

Dirk Braeckman (1958) ontwikkelde de afgelopen 25 jaar een gestaag en indrukwekkend parcours. Hij nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, zoals recente solo’s in LE BAL (Parijs), De Pont (Tilburg), De Appel (Amsterdam), S.M.A.K. (Gent) en ROSEGALLERY (Santa Monica, CA). In België was zijn werk recent te zien in BOZAR in Brussel (2013), in M - Museum Leuven (2011) en bij Zeno X Gallery in Antwerpen (2015). Zijn werk is opgenomen in collecties wereldwijd, zoals in FRAC Nord-Pas de Calais (Dunkerque), Sammlung Goetz (München), Fondation Nationale d’Art Contemporain (Parijs), Centraal Museum (Utrecht) en Musée d’Art Contemporain et Moderne (Strasbourg). Er verschenen verschillende publicaties over zijn oeuvre.

Eva Wittocx (1975) is sinds 2009 senior curator bij M – Museum Leuven, waar ze tijdelijk ook de functie van directeur waarneemt. Het hedendaagse kunst programma van M focust op solo tentoonstellingen van Belgische en buitenlandse, beginnende en gevestigde kunstenaars. Ze bracht in M o.a. Aglaia Konrad, Guy de Cointet, Peter Buggenhout, Markus Schinwald, Sarah Morris, Patrick Van Caeckenbergh, Mika Rottenberg en Sol LeWitt. Voordien werkte ze in S.M.A.K. in Gent (1997-2006) en STUK Kunstencentrum (2006-2009). In 2001 coördineerde ze de tentoonstelling van Luc Tuymans in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië (commissaris: Jan Hoet).

Eva Vanhengel

Woordvoerster Sven Gatz

Over Sven Gatz

Neem contact op met

Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs Kunstlaan 9 1210 Brussel

02 209 28 11

info.gatz@gov.brussels

www.svengatz.be