De Brusselse Stadsdichter is bekend: maak kennis met Lisette Ma Neza

De Brusselse Stadsdichter is bekend: maak kennis met Lisette Ma Neza

Bijna 3000 mensen stemden in december op hun favoriete kandidaat. Deze stemmen gelden voor 50%. De jury nam kennis van de stemming en kon zich vinden in de voorkeuren van het publiek.

Van 32 naar 5 naar 1
​32 kandidaturen bereikten ons op 23 november. De jury selecteerde de 5 meest overtuigende kandidaten die zich op 7 december voorstelden aan het Brusselse publiek. Deze presentatie werd ook live gestreamd. Tussen 8 en 31 december kon het publiek stemmen voor zijn/haar favoriete kandidaat. Er werden 2978 unieke stemmen geteld. Het werd een razend spannende stemming. Deze stemmen tellen voor 50% mee in de beoordeling.

​De jury beraadslaagde op 12 januari en hield rekening met de artistieke kwaliteiten van de deelnemers, hun link met de Brusselse realiteit en de inhoud van de ingediende dossiers. Uit de finale beraadslaging kwam Lisette Ma Neza als de eerste Brusselse Stadsdichter uit de bus. De Public Poet Brussels start op 21 maart haar twee jaar durende poëtische reis.

Sven Gatz, Brussels minister bevoegd voor de promotie van meertaligheid:“Voor mij is de belangrijkste opdracht van het stadsdichterschap om via de poëzie de Brusselaars te verbinden. We willen hiermee ook inspelen op de taalrijkdom van Brussel, een stad waar meertaligheid niet meer is weg te denken. Ik wens Lisette alle succes toe bij de concrete uitvoering van haar opdracht.”
Brigitte Dreyfuss, co-voorzitster van de jury: "De 32 inzendingen voor de Public Poet Brussels brachten ons een frisse en intelligente wind met woorden uit de 4 hoeken van Brussel. Uit de eerste selectie kozen we 5 inzendingen van 5 uitzonderlijke talenten. Na hen op het podium te hebben gezien, hun inzendingen te hebben bekeken en te hebben beraadslaagd, ben ik verheugd dat onze gezamenlijke keuze is gevallen op Lisette, wiens missie het zal zijn ervoor te zorgen dat er poëzie wordt gesproken in de verschillende talen van de stad. Haar intelligentie en finesse zullen haar tot een uitzonderlijke eerste Public Poet Brussels maken! En ik feliciteer de 5, voor wie ik veel genegenheid koester.”
Hassan Al Hilou, co-voorzitter van de jury: "In de weerspiegeling van het stadsdichterschap zie ik tevredenheid, want met Lisette hebben we niet alleen een dichter die door Brusselaars wordt omarmd, maar ook door haar inspirerende woorden reikt ze verder dan de grenzen van onze stad, en betovert ze de harten van allen die haar pen volgen."
Jan Goossens & Fatima Zibouh (Co-Opdrachthouders Molenbeek for Brussels 2030):"Molenbeek for Brussels 2030 is enthousiast over de aanstelling van Lisette Ma Neza tot eerste Brusselse Public Poet. Lisette incarneert het jonge Brussel van de toekomst: natuurlijk en virtuoos switchend tussen talen, registers, vormen en disciplines. Nu al een zeer persoonlijke en bijzondere stem, tegelijk intens geëngageerd en betrokken bij de stedelijke realiteit van alle Brusselaars, en de gezamenlijke uitdagingen waar we voor staan. MB2030 kijkt uit naar vele spannende samenwerkingen en uitwisselingen tussen het traject van Public Poet Lisette Ma Neza en dat van Molenbeek for Brussels 2030, waarmee wij de volgende jaren Culturele Hoofdstad van Europa gaan worden.”
Vandaag vullen we het culturele raderwerk van ons gewest, dat al zoveel te bieden heeft op het vlak van kunst, erfgoed, toerisme en cultuur, aan met een van de weinige schakels die er nog in ontbrak. Ik hoop dat onze nieuwe dichteres, Lisette ma Neza, zowel in haar woorden als in haar stijl de diversiteit, de levensvreugde, de zwans en de multiculturaliteit die zo kenmerkend zijn voor het Brussels Gewest, met verve zal weten te vertolken”, aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort, die bevoegd is voor het imago van Brussel.

Het eerste inaugurale gedicht, wordt ter gelegenheid van Wereldgedichtendag op 21 maart 2024 op een unieke locatie in Molenbeek gepresenteerd om 17:00 uur. Het mandaat van de  Public Poet Brussels eindigt op 20 maart 2026. In deze periode zal de Brusselse Stadsdichter 19 gedichten creëren, die de bruisende realiteit van Brussel weerspiegelen. 

​De Brusselse Stadsdichter zal tijdens haar mandaat de kracht van woorden vieren, samen met de verschillende Brusselse gemeenschappen, heeft een volledige artistieke vrijheid en zal het rijke spectrum van de Brusselse meertaligheid omarmen.

​Noteer alvast 21 maart 2024 om 17:00 in uw agenda voor de inauguratie van de eerste Public Poet Brussels en de presentatie van het allereerste gedicht.

​Met vriendelijke groeten en graag tot dan,
​Jan Goossens & Fatima Zibouh (Co-Opdrachthouders Molenbeek for Brussels 2030)

Bio Lisette Ma Neza
​Ze is zoals Montréal, meertalig. 
​Zoals Dubai, Arabisch. 
​Ze is zoals Kigali, ik loop er vrouwen tegen het lijf die op mij lijken, die zoals ik kijken naar de mensen, naar het land, naar de wereld. 
​Ze is zoals niets anders, chaotisch, ze ligt overhoop. Ze holt en ze loopt en ze schreeuwt het uit. Ze schrikt af, als een kat, die eigenlijk alleen maar geknuffeld wil worden. Ze is zoals Berlijn, heb ik gehoord, het kleine Parijs, heb ik gehoord. Za'atar, guaraná antartica, empanadas, ayran, tiramisu, makisu, pondu, açaï, fufu. 
​En ze is de hoofdstad van Europa, gelukkig is zij, de hoofdstad van Europa. Ze is van mij. Ze is Zwart en Zuid-Amerikaans, ze is Vlaams, wit en alles wat ik – net niet.En ze is van mij. Ze is van mij. Niet geboren, niet getogen en toch is ze van mij.

Lisette Ma Neza AKA @diemeisjevanbrussel fait de la poésie avec une caméra. Sa pratique artistique consiste en une continuelle tentative de traduction d'elle-même et des autres. 
​I translate myself and others. Je me traduis et je traduis les autres en poèmes. J'écris des poèmes. J'écris des poèmes qui se transforment en chansons, des chansons qui se transforment en improvisations communes, de la musique qui se transforme en spectacles. J'écris des poèmes qui se transforment en films, des poèmes pour le papier, la scène et le théâtre. J'écris aussi des poèmes qui ne se transforment pas. 

​Je parle le néerlandais, le kinyarwanda, l'anglais et j'adore le portugais. Je comprends le français et je fais semblant de le parler.

Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz

 

Meertaligheid
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel