Darna ondersteunt 18 Vlaams-Marokkaanse cultuurprojecten

Darna, het recent opgerichte Vlaams-Marokkaans huis dat de culturele uitwisseling tussen Vlaanderen en Marokko wil bevorderen, heeft vorig jaar een projectoproep gelanceerd voor culturele projecten met een Vlaams-Marokkaanse inslag in Brussel en de rest van Vlaanderen. Van de 29 projectvoorstellen kende een onafhankelijke jury aan 18 projecten subsidies toe voor een totaal van € 102.000.

Individuele kunstenaars, verenigingen en organisaties konden projectmiddelen aanvragen binnen een brede waaier aan disciplines, met een maximumtoelage van € 10.000 per project. Er werden uit 29 voorstellen ingediend, o.a. uit Gent, Brussel, Leuven, Antwerpen en Oostende.

Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz: “Het doet me plezier dat het recent opgerichte Vlaams-Marokkaans Huis Darna met de eerste projectoproep voor interculturele samenwerking zijn start niet heeft gemist. Ik ben alvast benieuwd naar de resultaten van de projectaanvragen die zopas met een toelage werden gehonoreerd.”

De Marokkaanse minister voor de diaspora, vandaag op bezoek in ons land, benadrukt eveneens het belang van cultuur om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden:

“Het concept van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna is een voorbeeldmodel om de culturele uitwisseling tussen de Vlaamse en Marokkaanse gemeenschap te bevorderen. Wij ondersteunen alle initiatieven die mensen bij elkaar brengen en aldus het samenleven aanmoedigen. Cultuur is daarbij een heel belangrijk gegeven voor de toekomst.”

De aanvragers moesten een link hebben met Marokko. Het project waarvoor ze middelen vroegen moest een participatief karakter hebben en de interculturele uitwisseling of dialoog stimuleren. Een externe achtkoppige jury verdeelde € 102.000 over achttien projecten. De jury gaf daarbij de voorkeur aan beginnende initiatieven, projecten met, voor of door jongeren of projecten van organisaties die geen werkingsmiddelen ontvangen uit het kunstendecreet.

Betoelaagde projecten zijn bijvoorbeeld  een lezingenreeks van de VUB, een erfgoedproject rond gesneuvelde Marokkaanse soldaten in Flanders’ Fields van het VOS, het Djemaa el Fna-festival in Gent, een jongerenproject in Haren, een jongerenproject van Street talent uit Molenbeek of het MONA filmfestival in Antwerpen. Darna volgt deze projecten verder op. Ook op de website van het Vlaams-Marokkaans huis en in zijn verdere communicatie krijgen de projecten de nodige aandacht. In juni lanceert Darna een nieuwe projectoproep.

Voor meer vragen en info kan u terecht bij Darna in de Steenstraat 25-27 te 1000 Brussel, of op projecten@darnavzw.be en gsm 0485/52.07.77.

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiƫn, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Onderwijs
Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden
Kunstlaan 9
1210 Brussel