Culturele handelsmissie van Sven Gatz opent deuren voor Vlaamse theatermakers in Tokio

In het kielzog van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz reizen drie vertegenwoordigers mee uit de Podiumkunsten. Het ene gezelschap heeft al in Japan gestaan en wil daar een vervolg aan breien, het andere gezelschap wil toegang vinden tot de Japanse markt. Blijkbaar lukt dat makkelijker door samen met een minister naar Tokio te reizen.

"Voor het Vlaamse jeugdtheater is nu de tijd gekomen om een stap verder te gaan in onze samenwerking met Japan" steekt Johan De Smet, artistiek leider van de Gentse Kopergietery, van wal. "In het verleden zijn we al enkele voorstellingen komen spelen in Japan, maar nu willen we een langdurig project ontwikkelen, met meerdere Vlaamse partners, niet alleen met de Kopergietery. We zijn met verschillende zaken tegelijkertijd bezig: een Japans- Vlaamse coproductie die we in 2020 zowel in Vlaanderen als in Japan willen brengen, "My house, your house" waarbij we Japans werk willen presenteren in de Kopergietery en we willen graag met een Vlaamse delegatie van verschillende gezelschappen deelnemen aan het Assitej jeugdtheaterfestival, dat in mei 2020 plaatsvindt. Tijdens deze reis zijn we dat in gesprekken allemaal concreet aan het maken."

De Smet legt uit waar deze culturele handelsmissie goed voor is.

"We kunnen hier op eigen houtje komen, maar dit binnen een handelsmissie doen, vergemakkelijkt de zaak. Nu worden de mogelijkheden versneld. Op die manier kunnen we een duurzamer traject ontwikkelen, een context creëren die niet eenmalig is."

Autonoom naar Japan komen om de markt te verkennen, zonder steun van de overheid, daar had Zita Epenge, directeur van het Antwerps gezelschap De Spiegel dat voorstellingen maakt voor een erg jong publiek (nul tot vier jaar), toch wat schrik voor.

"Wij hebben nog geen ervaring in Japan, het is te duur, er is wat angst voor de gesloten markt, maar er zijn wel al contacten en nu kan ik gezichten plakken op mensen waar ik tot hiertoe enkel mee mailde."

Een ander gezelschap waarvan de directeur meereist, Lod, had wel al een zeer positieve ervaring in Japan. In 2016 bracht Lod, een muziektheatergezelschap, het stuk "House of the sleeping beauties" in regie van Guy Cassiers met Japanse acteurs. Hans Bruneel houdt er uitstekende herinneringen aan over:

"Dat waren echt mensen van topniveau. Japanse acteurs hebben geen schrik van stilte bijvoorbeeld, een sterke troef." En dat hoge niveau wordt blijkbaar erg geapprecieerd door het Japanse publiek. "Je kunt je dat niet voorstellen, die acteurs zijn ongelooflijk populair. De voorstelling duurde anderhalf uur, maar na afloop waren ze nog twee uur bezig met handtekeningen uitdelen en op de foto gaan met hun fans."

Dat was het verleden. Nu moet er een vervolg komen. Hans Bruneel:

"We willen graag De Sleutel, een stuk geregisseerd door Josse De Pauw, naar een boek van de Japanse auteur Jun'ichiro Tanizaki, op verschillende locaties in Japan spelen, al dan niet met een Japanse acteur of actrice. Dat zijn we nu aan het bekijken. In elk geval gaan we de voorstelling moeten herwerken. Er wordt een kimono in opgeplooid. Als we het stuk in Japan gaan spelen, gaat dat heel juist moeten gebeuren", grapt Bruneel.

Gevraagd naar de meerwaarde van de culturele handelsmissie antwoordt Bruneel dit:

"Het simpele feit dat we meereizen in het zog van een minister zorgt ervoor dat we afspraken krijgen die we anders niet zouden krijgen. Dat heeft te maken met het enorme respect van Japanners voor hiërarchie."

Bron: Belga

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel