Brussels Gewest ondersteunt Europalia Treinen

Op voorstel van Brussels minister-president Rudi Vervoort en minister Sven Gatz, samen bevoegd voor de promotie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft de Brusselse regering beslist een subsidie toe te kennen aan Europalia voor de organisatie van een biënnale over treinen. Het is voor het eerst dat Europalia niet een land maar een thema in de kijker zet. Voor Brussel is dit een uitstekende gelegenheid om zijn Europese treingeschiedenis in de verf te zetten.

Europalia koos ervoor haar biënnale van 2021-2022 in het kader te zetten van treinen, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de International Union of Railways (UIC), waarvan alle lidstaten van de Europese Unie lid zijn.

Het Brussels Gewest besliste dit evenement met een toelage van 350.000 euro te ondersteunen.

“In de voorbije eeuw hebben treinen een enorme invloed gehad op de ontsluiting van de Europese grenzen voor de Europeanen, op onze manier van reizen, communiceren en leven in Europa”, zegt minister Sven Gatz. “Tot vandaag vormen ze ook een inspiratie voor kunstenaars, avonturiers, vernieuwers en dromers. De Europese hoofdstad speelde daarbij een centrale rol als knooppunt van spoorwegen. Met het fantastische treinmuseum Train World in Schaarbeek heeft de regio op haar grondgebied bovendien een uniek themamuseum, dat in deze Europalia-editie een centrale plaats zal krijgen. Dit evenement past dus helemaal in de promotie van het nationaal en internationaal imago van het Brussels Hoofdstedelijk gewest.”
Minister-president Rudi Vervoort: "Na Roemenië als themaland, wijdt de culturele biënnale Europalia haar volgende editie in 2021 volledig aan de spoorwegen in de kunst. Ik verheug me over deze bijzondere keuze die de 175ste verjaardag honoreert van de treinverbinding Parijs-Brussel, de 25ste verjaardag van de Thalysverbinding en de 100ste verjaardag van de Internationale Spoorweg Unie. Met dit thema zal het publiek vanzelfsprekend meerdere evenementen en tentoonstellingen kunnen ontdekken in onze hoofdstedelijke regio maar even goed in België en onze buurlanden. Een belangrijke editie voor het nationale en internationale imago van Brussel."
Koen Clement, Directeur Europalia : “De Brusselse regio is van primordiaal belang geweest voor de ontwikkeling van het Belgische spoorwegennet. Het is dan ook met groot plezier dat we uitkijken naar de samenwerking met het Gewest waarbij Europalia Festival Trains & Tracks er verschillende artistieke topevenementen zal programmeren.”
Jan Grauls, Commissaris-Generaal Europalia Trains & Tracks: “In 2021 zal Brussel de trein vieren, een vertrouwde en welgekomen vriend.”

België is sinds de eerste jaren van zijn bestaan de wieg geweest voor het treinverkeer. De eerste Europese spoorlijn werd op 5 mei 1835 tussen Brussel en Mechelen ingereden. De trein werd getrokken door drie stoomlocomotieven van Britse makelij, gevolgd door wagens met 900 genodigden aan boord. Het was de eerste trein op het Europese continent.

In 2021 zal het ook 175 jaar geleden zijn dat de eerste spoorlijn tussen twee hoofdsteden, Brussel en Parijs, op het Europese continent werd ingehuldigd. En in 2021 vieren we de tiende verjaardag van het Witboek van de Europese Commissie over de interne Europese vervoersruimte.

Vandaag gebruiken miljoenen mensen in Europa nog altijd dagelijkse de trein om naar hun werk te sporen of te reizen naar andere landen. Lang voordat het vrije verkeer van goederen en personen in Europa een politiek kader vond dankzij de Europese Unie, was de trein al een middel bij uitstek om dat ideaal in de praktijk te brengen. Vandaag staat ethische mobiliteit vandaag meer dan ooit centraal in het publieke debat. En ook in de discussie over de beste vervoersmodi van de toekomst heeft de trein nog steeds uitstekende troeven.

Story image
Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

Zeynep Balci
Kabinet Vervoort
0498 81 65 14

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel