Bezoek vandaag een van de 110 babyvriendelijke bibs!

Op zaterdag 18 mei organiseert Iedereen Leest voor het eerst een Boekstart-dag in Vlaanderen en Brussel. Iedereen Leest wil zoveel mogelijk Boekstart-bibliotheken stimuleren om die dag hun deuren wagenwijd open te zetten voor de allerjongste bib-bezoekers tussen 0 en 2,5 jaar. Want met voorlezen en boekjes ontdekken kan je niet vroeg genoeg beginnen. Steeds meer bibliotheken dragen die boodschap mee uit en maken van de bib een baby-en peutervriendelijke plek.

De Boekstart-dag valt niet toevallig in de Week van de Opvoeding. De bibliotheek en Kind en Gezin zijn de belangrijkste partners voor Boekstart, maar ook kinderopvanginitiatieven en Huizen van het Kind spelen een belangrijke rol in het uitdragen van het Boekstart-verhaal.

Met het Boekstart-programma zet Iedereen Leest in op vroege geletterdheid. Boekstart wil ouders samen met hun baby of peuter laten genieten van boeken. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. Lokale bibliotheken zijn de ambassadeurs van het Boekstart-programma. Door hun bib baby-en peutervriendelijk in te richten en een aangepast aanbod te voorzien, maken ze ouders ervan bewust dat het helemaal niet zo gek is om al vanaf de babyleeftijd te beginnen met voorlezen.

Boekstart groeit!

Vandaag zijn er 206 Boekstart-gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Meer dan 110 Boekstart-bibliotheken hebben op zaterdag 18 mei een programma voorzien voor baby’s en peuters in de bib. De volledige lijst vind je terug op www.boekstart.be/kalender.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: “Met de organisatie van deze Boekstart-dag willen we er de aandacht op vestigen dat bibliotheken er ook zijn voor ouders met baby’s en peuters. We zien meer en meer erg fijne baby- en peuterhoeken in bibliotheken. Bibs breiden hun aanbod uit met knisper- en kartonboeken en organiseren activiteiten die inspelen op deze jongste doelgroep. Dat is een erg bemoedigende en positieve evolutie, want kennismaken met boeken en (voor)lezen kan niet vroeg genoeg beginnen.”

In heel Vlaanderen en Brussel doen grote en kleine bibs mee aan de Boekstart-dag. Ook bibliotheek Muntpunt in Brussel voorziet een Boekstart-programma met een sing-along voor de allerjongsten met liedjes en kriebelversjes, voorleesuurtjes en familieworkshops. Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz bezoekt de Boekstart-dag in Muntpunt. Hij is immers een Boekstart-fan van het eerste uur, en zorgde ervoor dat het programma kon worden uitgerold in heel Vlaanderen sinds 2018.

Minister Gatz: “Wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Dat is ook zo met lezen. Daarom heb ik met Iedereen Leest Boekstart verwekt.

Europese campagne leesbevordering

Deze Boekstart-dag kadert ook in de Europese campagne Europe Reads. Met de campagne wil EURead, een consortium van Europese leesbevorderingsorganisaties, ongeletterdheid tegengaan en politieke aandacht vragen voor het belang van leesbevordering. Het hele jaar door worden in de deelnemende Europese landen activiteiten georganiseerd en reist een EURead-boek door Europa. Eindhalte is het Europees Parlement in het najaar. Op 18 mei is de Europe Reads-campagne te gast in Brussel voor de Boekstart-dag, want ook vroege geletterdheid is een belangrijke pijler van de Europese campagne. De Vlaamse Minister van Cultuur zal een boodschap schrijven in het EURead-boek en zo mee zijn steun verklaren aan het Europese leesbevorderingsprogramma.

 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel