Belgian Beer World huisvest onze Unesco-biercultuur in de Brusselse Beurs

Belgian Beer World huisvest onze Unesco-biercultuur in de Brusselse Beurs

Vandaag ben ik een gelukkig man. Toen ik in 2006 het idee opvatte van wat de pas geopende Belgian Beer World geworden is, wist ik niet dat mijn bier-pelgrimstocht tot september 2023 zou duren. Laat staan dat ik toen al de minste notie had dat de thuis ervan in het prachtige Brusselse beursgebouw zou komen te liggen.

Nadat ik jaren terug The Guinness Storehouse in Dublin bezocht en later eveneens La Cité du Vin in Bordeaux, The Whisky Experience in Edinburgh en The Heineken Experience in Amsterdam, vond ik als toenmalig volksvertegenwoordiger met interesse voor city marketing, dat mijn land en mijn stad ook zo’n kwalitatieve toeristische plek voor ons Belgisch Bier verdienden. Ik werkte daartoe een concept uit en lanceerde het in 2008 aan de toenmalige Belle-Vue brouwerij aan het kanaal.

In de daarop volgende jaren werkte ik met de steun van toenmalig Brussels minister Jean-Luc Vanraes een voorstudie af: waar zou zo’n locatie in Brussel gevonden kunnen worden? Hoeveel mensen zouden erin geïnteresseerd zijn? Wie zou eraan willen meewerken? ​ Enz.

De zaak geraakte in 2011 in een stroomversnelling toen ik de toenmalige schepen van Toerisme van de Stad Brussel ontmoette, Philippe Close, die vandaag burgemeester van Brussel is. Hij schoof niet zo lang daarna de Beurs naar voren als interessante locatie. Van ambitie gesproken. In datzelfde jaar werd ik directeur bij de Belgische Brouwers en smeedde ik intern een coalitie waarbij ook brouwers voluit voor zo’n project gingen en bereid waren er mee in te investeren. Het begon destijds met een 30-tal brouwerijen, vandaag zijn er meer dan 100 betrokken.

Inmiddels werkte ik vanop het Brouwershuis aan een kandidatuur bij de Unesco om onze biercultuur te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Dat lukte ook en wonder boven wonder mocht ik die erkenning als Vlaams minister van Cultuur en Brusselse Aangelegenheden in 2016 persoonlijk in ontvangst nemen.

Vervolgens werd de financiering van het project voorbereid. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar ik in 2019 tot de regering toetrad als minister van o.m. Financiën, Begroting en Imago, besliste voor 12 miljoen euro in het project te investeren. Ook Beliris, de Europese Unie, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) en de Recovery and Resilience Facility (RRF), en de federatie van de brouwers droegen bij. De stad Brussel, die eigenaar is geworden van het gebouw, zorgde voor de rest van de benodigde financiële middelen.

Morgen gaat de Belgian Beer World officieel open en vanaf zaterdag is het grote publiek er welkom. Brussel heeft er een parel aan zijn kroon en vele vierkante meters verkeersvrije zone bij. Het prachtig gerenoveerde beursgebouw is de toegangspoort tot onze vermaarde Belgische biercultuur.

Brussels, Beer Capital of the World. Alle info op www.belgianbeerworld.be.

Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image

 

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel