Angèle krijgt Bronzen Zinneke

Singer-songwriter Angèle heeft op 30 april, ter gelegenheid van de uitreiking van de MIA’s, ook een Brusselse prijs ontvangen: het Bronzen Zinneke. Ze kreeg het beeldje uit handen van Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz, die ook bevoegd is voor het imago van Brussel.

Het Bronzen Zinneke is een miniversie van het bekende kunstwerk van een Brusselse bastaardhond van de hand van Tom Franssen, dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Met het Bronzen Zinneke wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eer betuigen aan de informele ambassadeurs van het gewest.

Angèle, geboren in 1995 in Ukkel als Angèle Van Laeken, is een jonge singer-songwriter die pijlsnel populair werd. Ze stuurde reeds twee expliciete liefdesverklaringen aan Brussel de wereld in. Het begon voor haar op Instagram en met optredens in Brusselse cafés. Haar mix van talent, humor, engagement en Bruxellitude zorgden voor massa’s volgers op sociale media, een eerste bekendheid met een cover ‘Bruxelles’ van de Nederlander Dick Annegarn, en een tweetalige (Frans-Engelse) gouden debuut-single La Loi de Murphy die op enkele maanden tijd meer dan 5 miljoen clicks kreeg op YouTube. Opeens lagen ál de Belgische festivalweides voor haar open, en kwam er een debuutalbum genaamd Brol, een Belgisch woord waarin de Brusselse zwans doorklinkt. Het album werd ondergronds voorgesteld in een “brol” pop-up shop in het Brusselse metrostation Rogier.

Na de verovering van België wenkte nu ook het buitenland voor tournees en optredens, en beginnen de nominaties voor prijzen binnen te rollen. We kunnen haar niet meer wegdenken uit de MIA’s, ze haalde ook D6bels Music Awards binnen, in Frankrijk de Victoires de la Musique en ook MTV bleef niet achter. Tussendoor werd ze ook Brusseleir van het jaar in 2018. Met “Fever” maakte ze een tweetalig nummer met wereldster Dua Lipa dat haar een vierde nummer 1-hit in Vlaanderen opleverde. En dan werd Angèle ook Netflix-ster én bracht ze een eerste nummer uit van haar tweede studioalbum Nonante-Cinq, getiteld “Bruxelles je t’aime”. We hebben een nieuwe ambassadrice voor Brussel!

Brussels minister Sven Gatz volgt Angèle en haar familie al langer. “Ik was al fan van de vader van Angèle, toen die bassist was van de legendarische Brusselse groep Allez Allez”, zegt hij. ”Ik werd ook fan van haar broer toen die zijn eerste stappen zette met sterke teksten op Brusselse grooves. En nu ben ik fan van Angèle. Tu aimes Bruxelles, Bruxelles t’aime et nous aimons Bruxelles.”

Eerdere laureaten van deze Brusselse prijs waren onder meer Johan Verminnen, Toots Thielemans, Vincent Kompany, Ever Meulen en Anne Teresa De Keersmaeker.

Story image
Story image
Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz
Imago van Brussel
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel