Alle ketjes drietalig op 18

Viceminister-president en Vlaams minister voor Brusselse aangelegenheden Sven Gatz pakt deze week uit met een opvallende actie die meertaligheid van Brusselse ketjes promoot. De minister wil ook een doorgedreven samenwerking tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen en pleit voor een Brusselse minister voor meertaligheid.

Op 50 locaties in de 19 Brusselse gemeenten werd op de straat of de stoep in een opmerkelijke streetart boodschap vuil weg gespoten met een hogedrukreiniger. De tekening die na een tijdje vanzelf weer zal verdwijnen, toont een ketje dat zijn liefde verklaart aan Brussel in verschillende talen.

Brussel is vandaag de tweede meest kosmopolitische stad ter wereld. Er worden meer dan honderd talen gesproken. In Brussel hebben mensen van over heel de wereld voet aan de grond. Om je in zo’n stad ook thuis te voelen, spreek je best meer dan één taal.

Sven Gatz: “Pas wanneer mensen een taal delen, kunnen ze bouwen aan een samenleving, een plek waar mensen het fijn om wonen vinden. En waar ze zich dus ook inspannen om het leuk te maken en net te houden. Ik ben er zeker van dat een grootstad als Brussel zo’n plek kan zijn en dat op vele plaatsen ook al is.”

Het helpt enorm als mensen die op zo’n plek wonen, meerdere talen kennen. Meer dan één taal kennen is niet alleen goed om samen te leven. Elke bijkomende taal is ook een onschatbare troef op de arbeidsmarkt, in de sport of de cultuur, in de zorg of op reis. Als Brusselaars moeten we meertaligheid leren zien als de grondstof die onze toekomst verzekert.

“Als lijstduwer voor Open Vld in het Brussels Parlement stel ik een ambitieus doel voorop: zoveel mogelijk Brusselaars drietalig maken: Nederlands, Frans en Engels. Want dat zijn de drie meest gesproken talen. Elke bijkomende taal is een extra troef. Ik roep elke school uit het Nederlandstalig onderwijs op om een doorgedreven samenwerking met een Franstalige school uit de buurt aan te gaan. Want jong geleerd is oud gedaan,” zegt Gatz.

Maar meertaligheid wil Gatz ook promoten buiten het onderwijs. Daarom moet de volgende Brusselse regering een minister voor Meertaligheid krijgen. In overleg met alle relevante partners moet die een plan opstellen om de kennis van de drie meest gesproken talen in alle geledingen van de Brusselse samenleving te stimuleren. 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel