2018 wordt echte start van digitale radio

Minister van Media Sven Gatz zal in 2018 extra capaciteit voorzien op DAB+. Dat is nodig om meer radiozenders digitaal te laten uitzenden. DAB+ heeft veel voordelen: de kwaliteit is beter en minder storingsgevoelig dan op FM. Bovendien kunnen er via DAB+ gemakkelijk meer radiozenders bijkomen en daar wil de minister snel werk van maken.

Minister van Media Sven Gatz besliste eerder al dat ten laatste vanaf 1 september 2018 de landelijke radiostations overal in Vlaanderen digitaal, via DAB+, te beluisteren moeten zijn. De zenders van de VRT, Qmusic en JOE zitten al op DAB+. Nostalgie zal ten laatste vanaf september digitaal uitzenden.

Daarnaast wil minister Gatz ook de vier nieuwe semi-landelijke commerciële radio’s op korte termijn verplichten om via DAB+ in de ether te gaan. Om onder meer dat mogelijk te maken, maakt de minister werk van een capaciteitsuitbreiding. Minister Gatz: “De voorbereidingen en het onderzoek naar de digitale uitbreiding zijn gestart, begin 2018 willen we die afronden. In de zomer moet het mogelijk zijn nieuwe DAB+ kanalen vrij te geven om zo meer spelers op DAB+ te krijgen. Hoe meer kanalen digitaal uitgezonden worden, hoe meer luisteraars het de moeite zullen vinden om digitaal naar de radio te luisteren.”

Op dit moment worden op het DAB+ platform digitale kanalen voor private zenders enkel afgeleverd door Norkring, dat het digitale platform ook uitbaat. De minister wil in de toekomst ook oog hebben voor meer concurrentie op deze markt.

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel