€160.000 voor 22 nieuwe projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

De Projectoproep toont dat samenwerking tussen beide Gemeenschappen leeft in de culturele sector. Er kunnen stilaan ook enkele conclusies worden getrokken.

Zoals bij de eerste twee rondes, toont deze Projectoproep dat er animo is rond samenwerking tussen organisaties langs Vlaamse en Franstalige kant. 46 aanvragen kwamen binnen, wat niet weinig is.

De eerste twee oproepen brachten vooral nieuwe samenwerkingen tussen partners. Uit de derde oproep blijkt dat sterke projecten zich doorzetten in de tijd en leiden tot doorgedreven samenwerking. Ze beslaan 20% van de aanvragen. Projecten die hun samenwerking blijven vernieuwen of uitbreiden, krijgen ondersteuning, zoals Puppet in Belgium (marionettentheater) of BEvocal (de oprichting van een jeugdkoor over de gemeenschapsgrenzen heen). Het zijn projecten die voluit inspelen op de doelstellingen van het Akkoord.

Een deel van de aanvragen voor 2018 zijn bestaande samenwerkingen. Maar ook de nieuwe samenwerkingen springen met hun kwaliteit in het oog. Zo is er het Tentoonstellingenparcours rond boekdrukkunst dat de richtinggevende erfgoed-instellingen la Maison de l’Imprimerie uit Thuin en het Miat uit Gent samen opzetten.

Andere conclusie: organisaties uit alle hoeken van het land vinden elkaar. Met uitzondering van Limburg en Luxemburg, zijn ook dit jaar alle provincies present.

Ongeveer de helft van de aanvragen zijn projecten uit het brede kunstenveld : muziek, literatuur, podiumkunsten… Op de tweede plaats komen sociaal-culturele projecten.

In 2018 maken de cultuurministers een eerste bilan op van drie jaar samenwerken.

Overzicht projecten :

Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie-Bruxelles & Theater Froe Froe

Puppet in Belgium #3

Na twee jaar samenwerken, timmeren Theater FroeFroe en het Centre de la   Marionette verder aan hun promotie van het poppentheater. Er komen   co-creaties aan en ze trekken samen naar scholen over heel het land.

Bedrag : 5.000 €

Vidéographie & MUHKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Belgische folies belges

MUHKA en   Videographie bouwen een tentoonstelling rond videocreaties van Vlaamse en   Luikse kunstenaars. Ze spreken er o.a. RTBF-archief voor aan en plaatsen de creativiteit   uit de periode 76-86 in perspectief met creaties van vandaag.

Bedrag : 5.000 €

Centre Henri Pousseur & HERMESensemble

Emruz - Vandaag - Aujourd'hui

Het   Hermesensemble en het Centre Henri Pousseur co-produceren Emruz, een muzikale   podiumcreatie rond hedendaagse Iraanse muziek en cultuur. De Franstalige   componist Fafchamp, gefascineerd door de Sufi-cultuur, werkt samen met vier   Iraanse componisten nieuwe werken uit die vertrekken van antieke poëzie. De   Vlaamse cineast Sam Assaert ontwerpt het visueel kader.

Bedrag : 5.000 €

Nyash & Theater De Spiegel

Labotanik à la Montagne   Magique

Theater De Spiegel en Cie Nyash duiken 9 dagen lang in elkaars   artistiek universum en nemen de allerjongsten en hun volwassen begeleiders   mee in LABOTANIK: een weelderige kunstentuin waar alles en iedereen mag   groeien en bloeien. Samen zoeken ze naar een universele taal die alle   kinderen kunnen begrijpen.

Bedrag : 5.000 €

Les Lundis d'Hortense & JazzLab Series

Steven   Dellanoye invites

De Vlaamse en Waalse jazzscene verbinden: daar werken beide   spreidingsorganisaties aan. Een Vlaamse en Waalse muzikant krijgen   beurtelings carte blanche om een avond samen te stellen waarin de beide   scenes vertegenwoordigd zijn. Hij/zij nodigt muzikanten uit beide landsdelen   uit voor een artistieke dialoog. Vervolgens toeren ze door Vlaanderen   (JazzLab Series tournee) en Wallonië (Jazz Tour van Les Lundis d'Hortense).

Bedrag : 10.000 €

Maison de la Poésie et de la Langue française & Poeziecentrum

Poète national/Dichter des Vaderland

Het fenomeen van de Dichter des Vaderlands is sinds 2014 een traditie geworden.   De dichteres Els Moors zal verschillende gedichten schrijven en doorheen het   jaar organiseren de twee poëziecentra lezingen, literatuurevents en   publicaties rond gedichten uit beide landsdelen.

Bedrag : 10.000 €

Maison de l'Imprimerie - Thuin & AGB Erfgoed – MIAT

Tentoonstelling / Parcours d'exposition 2018-2019

Erfgoedinstellingen uit beide landsdelen slaan de handen in elkaar voor   een uitgebreid expoparcours langs verschillende drukkerijmusea. De   tentoonstellingen gaan over het rijke erfgoed van de drukkunst sinds 1500 en   belichten er het technologische, socio-economische en artistieke belang van.

Bedrag : 10.000 €

A  Coeur Joie - Fédération Chorale Wallonie-Bruxelles & Koor&Stem

Bevocal phase 2

Vorig jaar werd de creatie van het Nationaal Jeugdkoor, vanuit de 3   gemeenschappen, ondersteund. Deze aanvraag gaat over de ondersteuning van de   toernee en artistieke werking die nu verder wordt ontwikkeld.

Bedrag : 10.000 €

Les Ateliers du Texte et de l'Image & Art Basics for Children

ABC…into the jungle

Twee sterk ingebedde organisaties werken samen en wisselen hun   expertise uit rond het thema van kinder- en jeugdboeken. Het festival Jungle   in Luik bestaat al langer. Voor het eerst sluit een Vlaamse partner aan: ABC   is er te gast met Studio Transbook: een creatief atelier rond boeken en   illustraties.

Bedrag : 10.000 €

Forum des Compositeurs & Componisten Archipel Vlaanderen

Belgian Music Days 2018

Twee koepelorganisaties werken samen met meerdere partners aan een   uitwisselings- en informatieplatform rond de promotie van het hedendaags Belgisch muziekrepertorium. De concrete   start is het Festival Belgian Music Days aan het Lemmensinstituut.

Bedrag : 10.000 €

Habitat et Participation & Samenhuizen

Habitat groupé -   Samenhuizen

Twee sociaal-culturele organisaties werken samen rond het   maatschappelijk thema van samenwonen, onder meer via lezingen, die   uiteindelijk tot een boek zullen leiden.

Bedrag :   5.000 €

Actions in the Mediterranean - AIM & MOOOV

Israël - Palestina

Uitwisselingsproject tussen jongeren van Turnhoutse en Brusselse   scholen, rond het thema Israel- Palestina. Na uitwisselingen en na een   inleefreis in Palestina, monden hun ervaringen uit in een videofilm. MOOV   maakt een adaptatie van de methodiek van de Brusselse vzw AIM en realiseert   ook de film die nadien op het MOOV-festival te zien zal zijn..

Bedrag : 5.000 €

Animacy & ONKRUID

HORST Arts & Music meets Connexions Urbaines

In de sector van de elektronische muziek werken het opkomende en artistiek gereputeerde   festival in Horst en de Luikse organisatie gaan verder samen via een uitwisseling   van artiesten.

Bedrag : 5.000 €

Institut des Arts de Diffusion – IAD & Luca   School of Arts

Sous les pavés het strand

50 jaar na 1968 zetten de theaterstudenten   van de opleiding LUCA (Brussel) en IAD (Louvain-la-Neuve) de gezamenlijke creatie   vaan een theaterstuk op. De regie ligt in de handen van Guy Dermul en Paul   Pourveur zorgt voor de tekstbegeleiding.

Bedrag : 10.000 €

Court-Circuit  ASBL & Clubcircuit

Tournée générale

Twee bekende koepelorganisaties voor het popclubcircuit zetten een   concerttournee op voor 2 x 2 opkomende groepen. Na een selectie van de   groepen worden ze kruiselings geprogrammeerd in diverse popclubs in   Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Bedrag : 10.000 €

Centre culturel René Magritte & Kunstencentrum Vooruit

La Grande traversée

De Vooruit en cc Lessines   werken de volgende twee jaar samen. Beide centra liggen in vogelvlucht   slechts een 65-tal kilometers van elkaar. Het publiek komt echter zelden de   taalgrens over. Rond het thema van surrealisme maken ze een cultureel   programma en brengen ze het publiek letterlijk vanuit Gent naar Lessines en   omgekeerd.

Bedrag : 5.000 €

Sacha Novsky & Majoretteketet

Majoretteketet

Straattheaterensemble   Majoretteketet bestaat 10 jaar en wil haar artistiek programma vernieuwen en   verder optillen. Ze engageren de bekende Franstalige choreografe Edith   Depaule en verbreden zo hun netwerk en hun speelmogelijkheden in het Frans   landsgedeelte.

Bedrag : 10.000 €

Fédération des Jeunesses Musicales Wallonie-Bruxelles & ZONZO compagnie

Nomad

Dit projet wordt de eerste samenwerking tussen de Vlaamse en Franse   gemeenschap in het kader van het bigbangfestival (in Bozar): de creatie van   een muziekvoorstelling met kinderen vanuit verschillende landen en culturen.

Bedrag :   5.000 €

Langue des Signes de Belgique francophone & Hilde Verhelst eenmanszaak

Kinderboek dove/livre enfants sourds

Co-creatie van een kinderboek voor doven in 4 talen: het Nederlands en   Frans, én de Vlaamse en Franse gebarentaal. Dit project breidt het beperkte   culturele aanbod voor doven van elke gemeenschap uit.

Bedrag :   5.000 €

Autres Regards & Luca School of Arts

Fini Fani – textiles/ textiel Mali

De mode-afdelingen van deze Vlaamse en Franstalige kunstopleidingen   werken een project uit rond het thema van Afrikaanse textielkunst. De   uitwisseling mondt uit in een film, boek en tentoonstellingsproject in   Dinant.

Bedrag :   5.000 €

Théâtre National FUP & Theater Antigone Festival van Vlaanderen Brussel-International

Nachtasiel - Les Bas Fonds

Theater Antigone en Théatre National werkten al eerder samen. Nu   creëren ze een taalgemengde voorstelling op basis van Gorki’s Nachtasiel rond   het thema armoede, met een gemengd acteursgezelschap. Er is een uitgebreide speelkalender   gepland.

Bedrag : 10.000 €

Festival de Wallonie & Festival van Vlaanderen

Supernova

Deze samenwerking wil zoals vorig jaar jong Belgisch kamermuziektalent   verder zichtbaar maken. Het project selecteert een Vlaams en een   Franstalig ensemble en zet een   concerttournee op met ondersteuning in het management. In 2018 diept men de   samenwerking uit op vlak van jurering en ondersteuning van de   laureaat-ensembles in hun tournee.

Bedrag : 5.000 €

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel