12 cultuurprojecten krijgen ondersteuning via BeTalky.brussels

12 cultuurprojecten krijgen ondersteuning via BeTalky.brussels

De Brusselse regering heeft onder impuls van minister Sven Gatz, bevoegd voor de Promotie van Meertaligheid, 12 projecten goedgekeurd in het kader van de projectoproep BeTalky.brussels 2023 CULTUUR. De projectoproep was een succes: liefst 134 dossiers werden ingediend, waarvan er 126 ontvankelijk werden verklaard: 12 daarvan komen in aanmerking voor een subsidie, zo besliste de Brusselse regering.

De projectoproep werd gelanceerd op 20 maart 2023. Het gaat om de derde projectoproep deze legislatuur. Eerder werd meertaligheid via een projectoproep gestimuleerd in het onderwijs en het bedrijfsleven.

De projectoproep Betalky.brussels richtte zich ditmaal tot organisaties die via een cultureel project inspelen op concrete noden in deze context en die hierin een effectieve maatschappelijke meerwaarde kunnen realiseren binnen hun domein. De winnende projecten zijn allen gericht op het bevorderen en versterken van meertaligheid in de cultuur. Binnen de projectoproep vielen alle mogelijke artistieke en culturele vormen en uitingen (theater, concert, expo, …). Dat blijkt ook uit de winnende projecten.

Minister Gatz wijst er op dat het grote aantal inzendingen aantoont hoe uitgebreid het cultureel aanbod is in het gewest dat ondersteund wordt door een stevig netwerk:

“De culturele sector speelt een cruciale rol als motor van creativiteit, innovatie en gemeenschapsvorming in Brussel. Hij draagt ontegensprekelijk bij aan de internationale uitstraling en economische ontwikkeling van de stad. Cultuur is ideaal om over de taalgrenzen heen te communiceren, ontmoetingen te stimuleren en de sociale cohesie te bevorderen. Dat de culturele sector in Brussel zich engageert om meertalige projecten op poten te zetten is een bijzondere troef.”

Alle projecten zullen uitgebreid voorgesteld worden tijdens de vierde Dag van de Meertaligheid op 23 september 2023 in het Brussels parlement die volledig in het teken staat van de cultuur in het Brussels Gewest.

De volgende projecten komen dit jaar in aanmerking voor subsidie:

Minibus Music vzw: ‘Songs of Insurrection–Ode to Frederic Rzewski’ (17.000 euro)

Frederic Rzewski (1938-2021) is een Amerikaans-Pools-Belgisch pianist en componist die vele jaren in Brussel woonde. Hij liet een indrukwekkend oeuvre na, onder meer de ‘Songs of Insurrection’, gebaseerd op verzetsliederen van over de hele wereld. Dit project wil het werk van deze componist met een concert in de kijker plaatsen. Ook op de playlist staat ‘Ode to the Deserter’, een vierstemmig koorwerk in zeven talen voor amateurkoor en professionele zangers. Zijn werken zullen uitgevoerd worden door Franstalige, Nederlandstalige en internationale muzikanten, Brusselse conservatoriumstudenten en amateurzangers. Tevens zal een gedicht in liefst 20 talen worden gebracht.

Gemeenschapscentrum Pianofabriek vzw: ‘System_D festival’

(25.000 euro)

‘System_D’ is een meertalig tweejaarlijks film- en fotofestival voor opkomende, eigenzinnige Brusselse kunstenaars zonder echte opleiding. Na de rellen met jongeren in 2010 in Sint-Gillis ging de Pianofabriek in gesprek met de jongeren in de betrokken buurt met het idee een film te maken over hun verhaal. Bleek dat de jongeren al films maakten. Daaruit ontstond het Citylab Pianofabriek om een festival met de ingezonden films te organiseren. De festivals waren telkens uitverkocht. Opnieuw worden jongeren aangespoord om films in te zenden. Deze zullen ook online kunnen bekeken worden.

ANAGRAM ASBL: ‘Memwa kreyòl : des Cultures et des Maux’

(25.000 euro) ​

De vzw Anagram richt zich op hedendaagse artistieke producties die liggen tussen kunst en ecologie. Haar projecten dragen een duidelijke ecologische, duurzame en sociale stempel. ‘Memwa kreyòl’ draait rond de overdracht via de taal van de botanische kennis in het Caraïbisch gebied. Het project bestaat uit het registreren van getuigenissen, het verspreiden van informatie over de Creoolse talen via gedichten en liedjes, lezingen… Voor het project wordt er samengewerkt met onder andere de Plantentuin van Meise, het Kaaitheater en Bozar.

Femma vzw: ​ ‘Liederen en ritmes van elders, hier en nu’

(6.090 euro)

Femma Quartier van organisatie Femma vzw in Sint-Joost-ten-Node start in september 2023 tot september 2024 het project ‘Liederen en ritmes van elders, hier en nu’. Dit wordt een participatief en artistiek project waarin vrouwen zich verdiepen in het rijke repertoire van traditionele liederen en muziek die ze van elders (vaak het thuisland, of land van origine) hebben meegebracht. De bijeenkomsten worden georganiseerd in gemeenschapscentrum Ten Noey, de Bib Joske en Cantine Josée, en de vele volkskeukens. Naast de 18 workshops worden er ook drie ontmoetingsmomenten georganiseerd.

Banquet Production ASBL: ‘Festival Something Beautiful’ ​

(15.355 euro)

Het multidisciplinaire festival ‘Something Beautiful’ promoot de poëzie en wordt in La Vallée (Sint-Jans-Molenbeek) van 20 tot 29 oktober 2023 georganiseerd. Het project zelf omvat collectieve tentoonstellingen, workshops, rondleidingen, voorstellingen, voorlezen van poëzie… Bedoeling daarbij is mensen uit verschillende taalgemeenschappen met elkaar in contact te brengen. Eén van de partners van het project is ‘Singing Molenbeek’, een kinderkoor van de vzw ‘Chanter pour vivre ensemble’ dat liedjes in verschillende talen zingt.

Centre Culturel Bruegel: ‘Dia de Muertos dans les Marolles’

(18.305 euro)

Het festival ‘Dia de Muertos dans les Marolles’ wordt al vijf jaar lang in de bekende Brusselse volkswijk georganiseerd. Nu wil de organisator, het Centre Culturel Bruegel, inzetten op meertalige communicatie om het evenement nog gastvrijer en opener te maken voor verschillende andere talen en culturen. Publiekstrekker wordt ‘Het Grote Altaar van de Doden’ (‘Le Grand Autel des Morts’), een constructie op het voorplein van CC Bruegel, zo ontworpen dat iedereen een maand lang er iets kan achterlaten als herinnering aan een dierbare overledene, een foto, een bloem, een kaars, … .

Veduta VZW: ‘Nomadic jardin aux bloemen’ ​

(13.500 euro)

De vzw Veduta organiseerde in het verleden al tal van evenementen in de kunst en de muziek. Haar project in mei 2024 heeft als kader de Brusselse Bloemenhofwijk. Nomadic brengt kunstenaars, muzikanten en cultuurcentra in contact met buurtbewoners en sociale organisaties met als gemeenschappelijk doel het organiseren van een laagdrempelig en participatief festival. Er is een kunstenexpo, happenings, concertavonden en openluchttheater. Klemtoon ligt op het benadrukken van het meertalig karakter van de lokale gemeenschappen in Brussel.

Vlaams Huis voor Amateurkunsten in Brussel vzw (Zinnema): ‘Capital Z’

(25.000 euro)

‘Zinnema’ en ‘La Maison des Cultures et de la Cohésion sociale (MCCS)’ zetten samen hun schouders onder project ‘Capital Z’ als meertalig, participatief en professioneel omkaderd podiumkunstentraject voor en door jongeren (15 tot 19 jaar) uit Brussel. Jongeren worden voor én achter de schermen begeleid door kunsteducatieve experts uit verschillende artistieke domeinen.

VROOM: ‘Drawing Fiesta’

(8.423 euro)

‘Drawing Fiesta’ is een vijfdelige reeks van meertalige creatieve workshops voor Brusselaars die geïnteresseerd zijn in het beeldverhaal als kunstvorm of andere vormen van visuele storytelling. Elke workshop wordt geleid door twee illustratoren, stripmakers of beeldende kunstenaars die elk een andere taal spreken. De organisator van het project, VROOM, experimenteert rond beeldverhalen en tekenkunst in hartje Kuregem aan het Zuidstation.

Théâtre Les Tanneurs: ‘Parti en fumée’

(25.000 euro)

‘Parti en fumée’ is een poppentheaterstuk van de hand van en met de toneelartiest Othmane Moumen. Zijn vader kreeg zes jaar geleden terminale longkanker. Ondanks deze diagnose bleef hij sigaret na sigaret roken. In een gesprek met zijn vader (als pop) stelt Othmane hem vragen over roken, over migratie, zijn omgang met een ontworteld bestaan en de toekomst van zijn kinderen.

Ebullition ASBL: ‘Improvyglot’

(8.800 euro) ​

De vzw Ebullition organiseert 12 improvisatieworkshops op het vlak van de theaterkunst. Daarbij gaat het om vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Bedoeling is tijdens de lessen deze vier talen te mengen. Het resultaat van deze wederzijdse linguïstische bevruchting zal te zien zijn in een eindejaarsshow.

Halfmoon ASBL: ‘Chaabi Habibi vs Chaabi Mon Amour’

(12.527 euro)

Dit project brengt een ode aan de traditionele ‘chaabi’ of populaire liedjes, zoals bewaard en overgedragen door de vrouwen van de Marokkaanse diaspora in België. In drie zangworkshops worden deze liederen door vrouwen van Marokkaanse afkomst voor een groot publiek gebracht. De teksten van de liederen worden tijdens de workshops in het Nederlands en het Frans vertaald.

Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.

 

Meertaligheid
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel