Persuitnodiging: Verken de Hoge Rielen vanuit de hoogte in het klimbos

Feestelijke opening 22 mei 2016

Woensdag 18 mei 2016 — Midden in de Kempense bossen, in een groene oase en in alle rust en stilte, vind je de Hoge Rielen. Een natuurdomein van maar liefst 230 hectare groot. Genoeg plaats dus voor sport en spel, fiets -en ontdekkingstochten, wandelingen, kampeertochten, unieke slaapfaciliteiten én sinds kort ook: een klimbos! Op het avontuurlijke parcours met hoogtes van vier tot elf meter kan je naar hartenlust de aap uithangen. Vlaams minister Sven Gatz opent én test het avonturenparcours officieel op 22 mei, want geen water is hem te diep. En dat mag je best letterlijk nemen. De minister voor cultuur, media, jeugd en Brussel, zoeft zondag als allereerste via de kabelbaan over de vijver.  

De Hoge Rielen is een plek waar je naar hartenlust kan ontspannen én ravotten in een bosrijke omgeving. En vanaf 22 mei heeft het domein er nóg een troef bij. Want binnenkort kan je er ook in de bomen klimmen. Midden in de bossen ligt er een gloednieuw avonturenparcours.

Van klimnetten over bandenbruggen en kabelbanen

Vanop een hoogte van vier tot elf meter kan je het klimbos individueel of in groep verkennen. Vanuit de centrale klimtoren heb je toegang tot het 500 meter lange parcours dat is opgesplitst in vier routes met verschillende moeilijkheidsgraden. Je evenwicht behouden op de balken, de aap uithangen op de klimnetten, je hoogtevrees overwinnen op de bandenbruggen en gillen tijdens de twee kabelbanen van meer dan 120 meter óver het water.

Het touwenparcours heeft trouwens niet enkel een recreatief doel. Deelnemers leren elkaar te vertrouwen en samen te werken, moedigen elkaar aan en verleggen hun grenzen. En dat allemaal te midden van een prachtige omgeving. Een unieke klimervaring!

De avonturiers zekeren zich met ‘slim’ beveiligheidssysteem. Dat maakt dat het klimparcours heel veilig is. De leeflijnen bestaan uit twee beveiligingshaken die niet tegelijk geopend kunnen worden. Op die manier kan de deelnemer zich onmogelijk losmaken van de beveiligingskabel en kan hij of zij het hindernissenparcours op eigen tempo afleggen. De Hoge Rielen voorziet ook begeleiding. Om het parcours te mogen beklimmen moet je minstens 11 jaar zijn en minimum 1m40. Een wandeling door de bomen duurt zo’n 2 uur.

Het klimbos in cijfers

  • 1,5 km kabel
  • 500 meter touw
  • 4000 vijzen
  • 25m³ FSC gelabeld hout
  • 20 medewerkers opgeleid (vrijwilligers en vaste medewerkers)
  • 2 werkmensen bouwden het parcours
  • In totaal kroop er 800 manuren werk in
  • Het klimbos strekt zich uit over ½ ha
  • Het parcours is 500m lang
  • De zipline over de vijver is 120m lang

Over de Hoge Rielen

Tot 1974 was De Hoge Rielen een militair domein, met tal van oude opslagplaatsen voor munitie. Vandaag is het uitgestrekte gebied, inclusief de verlaten loodsen, omgetoverd tot een speelterrein voor jong en oud met functionele ruimtes zoals een onthaalgebouw, een theater, een uitgeruste keuken, café en restaurant, een sporthal, een zwemvijver, educatieve lokalen en unieke kampeerfaciliteiten, waaronder gerenoveerde loodsen. Het fonkelnieuwe hostel is een vooruitstrevende ontwerp van de Italiaanse architecten 'studie Secchi-Vigano' is volledig geïntegreerd in de groene ruimte. Door het cilindervormig, transparant ontwerp lijkt het hostel het bos te omarmen.

De Hoge Rielen is een educatief-pedagogische bestemming. Gasten krijgen er een portie avontuur aangeboden, maar binnen het kader van ontspanning en spel is er ook plaats om tot rust te komen.

Meer informatie vind je de website dehogerielen.be

Minister Sven Gatz komt langs om het klimbos officieel te openen. Geen zorgen, hij knipt het juiste touwtje door.

Programma:

Om 11u opent minister Gatz het avonturenparcours
Om 12u is er de lentepicknick aan de zwemvijver mét een stukje verjaardagstaart. In de nieuwe zomerbar kan je genieten van een drankje en live muziek.
Nadien mogen de kinderen zich uitleven. Zij kunnen meedoen met verschillende workshops als knutselen met bamboe, graffiti spuiten en fotografie. En natuurlijk kan ook jij het klimbos uittesten.

Zin om er bij te zijn op zondag 22 mei? We verwachten je om 10u30 in De Hoge Rielen, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee.

Bevestig je aanwezigheid bij lisa@dpcommunications.be en we houden een stukje taart opzij. Familieleden, vrienden, partners en kinderen zeker en vast welkom!