Gatz breidt capaciteit uit voor DAB+

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Mediaminister Sven Gatz ingestemd met een besluit om de capaciteit voor digitale radio uit te breiden met een derde DAB+-platform. Via dit platform kunnen op termijn minimum twaalf bijkomende landelijke radiokanalen uitzenden. Het is de bedoeling dat de commerciële netwerkradio’s van dit bijkomend DAB+-platform gebruik maken vanaf september 2019.

Met de hervorming van het radiolandschap die minister Gatz aan het doorvoeren is, wil hij Vlaanderen met de andere Europese landen de overstap laten maken naar digitale radio, via DAB+. Daarvoor werd een nieuw frequentieplan ontworpen en zag een nieuwe categorie radio’s, de commerciële netwerkradio’s het licht. De uitbreiding van het aantal DAB+-platformen past in dat plaatje en was aangekondigd in de beleidsbrief Media ’17-’18.

De VRT-radiozenders nemen sinds eind jaren ’90 het eerste DAB+-platform in. Vanop het tweede platform, dat in een vorige regeerperiode in concessie is gegeven aan Norkring, zenden de landelijke commerciële zenders Qmusic en Joe uit, net als andere radiozenders als Club, Topradio en VBRO. Dit tweede platform zit daarmee haast vol, terwijl er in de toekomst nog nieuwe, bijkomende zenders digitaal zullen uitzenden. Daarom is een derde DAB+-platform nodig, dat plaats zal bieden aan minimum 12 bijkomende landelijke radiokanalen.

De uitbreiding van die digitale radiocapaciteit zal verlopen via een ketenbesluitvorming: eerst en vooral dient er nieuwe capaciteit te worden gecreëerd, vervolgens moet er voorzien worden in voldoende dekking (beluisterbaarheid) en tenslotte kan de nieuwe capaciteit ‘gevuld’ worden. Dat is dan natuurlijk ook het moment waarop de producenten van DAB+-toestellen klaar moeten zijn om de luisteraars toe te laten hun favoriete zenders digitaal te beluisteren.

Decretaal was al voorzien dat alle landelijke radio’s vanaf 1 september 2018 op DAB+ uitzenden. Voor de nieuwe categorie van netwerkradio’s werd nu beslist dat zij ten laatste vanaf 1 september 2019 op DAB+ moeten uitzenden.

Sven Gatz: “Met de uitbreiding van de capaciteit voor DAB+ zorgen we ervoor dat de luisteraar veel meer keuze zal krijgen aan landelijke radiozenders, met een betere kwaliteit. Die luisteraars zullen daardoor binnen afzienbare tijd ook aangemoedigd te worden om via een DAB+-toestel hun geliefde radiozenders te beluisteren.”

Contacteer ons
Peter Dejaegher Raadgever communicatie, Kabinet Gatz
Peter Dejaegher Raadgever communicatie, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel